Cât timp este contagioasă varicela

Cât timp este contagioasă varicela

Varicela e contagioasa, teoretic pana ce dispar toate bubitele de pe corp. Varicela este una dintre bolile copilariei ce apare în special în colectivitati de copii, în scoli si gradinite. Recent, copiii mei au fost loviti pe rand de virusul ce provoaca varicela. Cel mic a avut o imunitate mai buna si a scapat mai usor, însa, copilul mai mare, de 6 ani a facut o forma extrem de severa, caracterizata de medic ca fiind asemanatoare cu cea pe care o întalnim la adulti.

Conform afirmatiilor medicului pediatru Simona Pecec, primele simptome ale varicelei sunt cele ale unei banale raceli: febra, lipsa poftei de mancare, stare generala proasta, uneori si dureri în gat. Dupa acest debut, la 1-2 zile apare eruptia pe piele initial sub forma de pete rosii care seamana cu întepaturile de insecte, iar apoi sub forma de vezicule cu lichid. Bubitele de varicela apar prima data pe fata, pe spate si pe burtica, iar apoi se extind pe tot corpul, chiar si pe talpi, pe scalp, pe urechi si pe mucoase, adica în nas, în gura, uneori chiar si pe organele interne. Dupa cateva zile, veziculele se sparg si vor lasa o urma ce va forma o crusta. Aceasta crusta se va desprinde dupa aproape 2 saptamani si va lasa o zona mai decolorata pe piele.

Varicela contagioasa de cand si pana cand?
Varicela, denumita popular varsat de vant, este extrem de contagioasa. Se raspandeste pe calea aerului imediat, prin intermediul secretiilor naso-faringiene provenite din tuse, stranut sau prin contactul direct cu lichidul veziculelor prezente pe piele în timpul eruptiei. Copiii, caci ei sunt cei mai vizati de varicela, fiind o boala a copilariei, dar si adultii, sunt contagiosi cu doua zile înainte de aparitia bubelor si raman contagiosi pana ce cade si ultima crusta de pe corp, dupa cum avertizeaza Dr. Simona Pecec.

Cel mai pacatos aspect al acestei boli este faptul ca are o perioada de incubatie foarte mare, de aproape 3 saptamani, din momentul în care pacientul a intrat în contact cu un alt bolnav si pana la aparitia bubelor. De aceea se si raspandeste usor în colectivitati, pentru ca nimeni nu stie ca respectivul copil a contactat boala si cu doua zile înainte de eruptie o poate raspandi.

Izolarea la domiciliu. Pentru cat timp. Poti face baie copilului?
Din momentul eruptiei, copilul trebuie sa stea izolat la domiciliu pana în momentul în care nu mai este contagios deoarece riscul de transmitere al bolii este extrem de mare. Baia nu este interzisa, însa, spune Dr. Pecec, în cazuri complicate, apa nu permite uscarea rapida a bubelor, motiv pentru care trebuie evitata. Copilul nu trebuie lasat sa se scarpine si se folosesc solutii mentolate ce accelereaza uscarea bubitelor si reduc senzatia de mancarime.

Stirea anterioara

Doi stâlpi distruși de un camion scăpat de sub control la Botoșani

Stirea Urmatoare

Femeie din Carasa ajunsă cu arsuri la spital după ce un incendiu i-a cuprins casa

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.