Atenție! Aceste suplimente de vitamine cresc riscul de fractură de șold

Atenție! Aceste suplimente de vitamine cresc riscul de fractură de șold

Potrivit unui studiu, luate in exces, doua vitamine cresc riscul de fractura de sold. Riscul este mai mare daca sunt luate amandoua. Aceasta concluzie ingrijoratoare trage inca un semnal asupa administrarii suplimentelor de vitamine si minerale. Avem nevoie de ele, dar in anumite conditii.

Vitaminele sunt esentiale pentru o sanatate buna, dar un consum prea mare de anumite vitamine poate fi daunator. Desi nu exista nicio indoiala ca unii oameni trebuie sa ia suplimente, exista o ingrijorare pentru catot mai multe persoane iau mai mult decat ar trebui. Atat aportul insuficient, cat si excesul de nutrienti poate fi daunator sanatatii.Cumpărați vitamine și suplimente

Un studiu recent a analizat aportul de vitamine B si riscul de fractura de sold. Cercetatorii au descoperit ca doua dintre aceste vitamine cresc riscul de fractura de sold. In acest studiu, cercetatorii au fost interesati in special de vitaminele B6 si B12. Ambele indeplinesc numeroase roluri in organism si apar intr-o serie de alimente. Pentru multi oameni sanatosi, este destul de usor sa consume cantitati adecvate din vitaminele B6 si B12, avand o dieta echilibrata si variata.

Vitaminele B si riscul de fractura
Anterior, autorii au publicat o analiza secundara folosind date de la 6.837 de persoane. In ea, au descoperit „un risc neasteptat de crescut de fractura de sold”. Riscul de fractura a fost cel mai mare la persoanele care au luat atat vitaminele B6, cat si B12. Pentru a investiga relatia in continuare, oamenii de stiinta au extins cautarile intr-un alt lot mai mare de date. Concluziile cercetarii extinse au aparut in revista JAMA Network Open.

Oamenii de stiinta au avut acces la datele a 75.864 de femei aflate in postmenopauza ai implicate in Studiul de Sanatate al Asistentilor Medicali. Pe langa informatiile privind sanatatea, dieta si suplimentele, cercetatorii au avut acces si la o gama larga de alte detalii, inclusiv activitatile recreative ale subiectilor, medicamente, starea fumatului si indicele de masa corporala (IMC).

Aceste vitamine cresc riscul de fractura de sold cu aproape 50%
Pe parcursul studiului de 20 de ani, au existat 2.304 de cazuri de fractura de sold care nu au fost asociate cu cancer sau traume majore, cum ar fi un accident de vehicul. Oamenii de stiinta au vazut o relatie intre suplimentarea de vitamine B si riscul de fractura de sold. Ei scriu: „Riscul a fost cel mai mare la femeile cu un aport mare combinat de ambele vitamine. Acestea prezentau un risc crescut, de aproape de 50%, de fractura de sold, comparativ cu femeile cu un aport scazut de ambele vitamine” Autorii au mentionat si ca „printre femeile cu un aport mediu pentru ambele vitamine, riscul nu a fost semnificativ crescut”.

Oamenii de stiinta noteaza, de asemenea, ca nivelurile mai mari ale vitaminelor B au fost asociate cu suplimente, nu cu aportul dietetic. Ei clarifica faptul ca unii oameni trebuie sa ia suplimente de vitamina B12. De asemenea, nu exista dovezi care sa sugereze ca doar administrarea de B12 singura creste riscul de fractura de sold. Potrivit autorilor, nivelul de aport de vitamina B legat de riscul crescut de fractura „a depasit cu mult dozele recomandate dietetic”.

Cum se explica cresterea riscului de fractura
Nu se cunoaste exact modul in care vitaminele B6 si B12 pot creste riscul de fractura. Autorii studiului spun ca ar putea fi asociat cu unele dintre celelalte efecte secundare ale consumului excesiv de B6. De exemplu, unii experti considera ca dozele mari de vitamina B6 produc simptome neurologice. Intre acestea, amintim ataxia (care afecteaza coordonarea), precum si scaderea tonusului muscular. Aceste simptome, sustin autorii, ar putea face cazaturile mai probabile si, prin urmare, creste riscul de fracturi de sold.

O alta teorie descrisa de autori arata ca nivelurile ridicate de vitamina B6 pot „accelera pierderea osoasa prin contracararea influentei modulatoare a estrogenilor asupra receptorilor steroizilor”. In ceea ce priveste rolul vitaminei B-12 in aceasta relatie, autorii nu au inca nicio teorie concreta.

Stirea anterioara

Impozitul pe proprietate rămâne la fel în 2025. Noua formulă de calcul se amână un an

Stirea Urmatoare

ACUM! Cod Galben de intensificări ale vântului

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.