Revoluţia ciolanului a izbucnit în USL. Mii de funcţionari, epuraţi până la 15 ianuarie

Revoluţia ciolanului a izbucnit în USL. Mii de funcţionari, epuraţi până la 15 ianuarie

În goana după posturi în noul guvern, baronii liberali şi social-democraţi se faultează fără menajamente. În acest timp, mii de bugetari vor fi înlocuiţi în deconcentrate cu clientela USL

În perioada următoare vor avea loc disponibilizări la nivelul instituţiilor deconcentrate, iar, în paralel, vor fi făcute reangajări cu oameni ai USL-ului, susţine fostul deputat PDL, Gelu Vişan.

„Este vorba de mii de oameni, potrivit informaţiilor pe care le-am primit din judeţe. Au fost oameni chemaţi şi puşi unii să-şi dea demisia, alţii să plece. Vom asista la un fenomen simplu de euprare politic, iar pe de altă parte la o angajare în masă”, a spus Vişan, contactat de EVZ. El a precizat că termenul dat organizaţiilor locale ale USL, pentru a întocmi listele cu disponibilizaţi, expiră pe 15 ianuarie.

În tot acest timp, aliaţii din USL au început lupte dure pentru funcţiile din eşalonul doi al Guvernului. În această confruntare nu se mai ţine cont de nicio alianţă. Liberalul Relu Fenechiu l-a lichidat deja pe omul lui Dan Voiculescu de la conducerea Aeroportului Otopeni şi se pregăteşte să scape şi de pila lui Radu Mazăre la Transporturi.

Premierul Victor Ponta a susţinut că, în principiu, fiecare minister va avea doar câte doi secretari de stat, dar, pentru a satisface toate pretenţiile, este posibil să nu respecte acest angajament. Ministerul de Interne a cerut deja patru posturi de secretar de stat, deşi cu atribuţii substanţial reduse. „Regula este de doi secretari de stat pentru fiecare ministru. Nu neapărat monocolor politic, monocolor ca decizie politică, pentru că sunt miniştri PSD care au colaborat foarte mine cu secretari de stat PNL şi invers. Nu punem o regulă clară. Punem regula ideii de echipă între ministru şi cei doi secretari de stat”, a promis premierul, pe 19 decembrie.

Omul lui Mazăre, exilat de Fenechiu în ograda lui Dragnea

Surse din interiorul USL au explicat, pentru ”Evenimentul zilei”, că secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Valentin Preda- omul de încredere a lui Radu Mazăre şi cel care a semnat mai multe ordine de ministru decât fostul ministrul al Transporturilor, Ovidiu Silaghi - nu mai este agreat de Relu Fenechiu, noul ministru. Valentin Preda ar urma să se mute la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de baronul Teleormanului, Liviu Dragnea, care este dispus să-l ia sub aripa sa.

Mai mult, în prima zi de lucru ca ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu l-a înlăturat pe directorul Aeroportului Otopeni, Cristinel Smadu, membru PC şi apropiat a lui Dan Voiculescu. Liberalii vor să recupereze toate posturile pierdute în favoarea PC-ului. În schimb, Dan Voiculescu este interesat de Regia Sării şi de Poşta Română.

Stroe faultează DGIPI

Pe de altă parte, liberalul Radu Stroe a vorbit ieri despre reorganizarea serviciului secret al Ministerului de Interne, pe care-l conduce. Mai nou, şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), împreună cu cei doi adjuncţi, vor fi numiţi de premierul Victor Ponta, fără a fi propuşi de ministru, ca până acum. În acest context, Radu Stroe a simţit nevoia să trimită un avertisment: „DGIPI va trebui să se intereseze strict de lucrătorii MAI care încalcă legea. Nu să se intereseze cu cine mă întâlnesc eu după orele de program sau dacă mănânc în altă parte. Nu spun că ei fac asta, dar vorbeşte lumea”. El a menţionat că nu poate să spună, deocamdată, dacă şeful DGIPI (chestorul Gelu Oltean - n.r.) va fi schimbat.

Lista potenţialilor secretari de stat

Cu două mandate de consilier judeţean la activ şi unul de inspector- şef al Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii, Andrei Ignat, preşedintele PNL Piatra Neamţ, este susţinut de filiala sa pentru un post de secretar de stat. El ar putea fi nominalizat fie la Ministerul Tineretului şi Sportului, condus de PSD-istul Nicolae Bănicioiu, fie la Ministerul Transporturilor, unde va fi subordonat al liberalului Relu Fenechiu.

Dan Vasile Constantin, prim-vicepreşedinte al PSD Piatra Neamţ, este, potrivit unor surse social-democrate, în cărţi pentru Ministerul Dezvoltării Regionale. El a intrat în istoria recentă a judeţului Neamţ prin cel mai scurt mandat de prefect, de numai câteva zile, în iunie anul acesta. S-a ocupat de organizarea campaniei electorale pentru alegerile locale şi parlamentare şi era luat în calcul pentru revenirea pe fotoliul de prefect.

Conducerea PSD Prahova a înaintat deja numele lui Mihai Albulescu pentru funcţia de secretar de stat în Ministerul Energiei. Susţinut şi de PNL, Albulescu este conferenţiar la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti. După numirea la minister, el va fi nevoit să renunţe la funcţia de consilier judeţean.

Septimiu Buzaşu, secretarul de stat care le-a făcut temele lui Relu Fenechiu şi Dan Şova pentru audierile din Parlament, va rămâne în Ministerul Transporturilor, potrivit surselor citate.

Controlul asupra resurselor publice este principala miză a liderilor USL, care au adus bani şi voturi partidelor lor. Recuperarea investiţiei a devenit prioritară

„Nu punem o regulă clară. Punem regula ideii de echipă între ministru şi cei doi secretari de stat.”

VICTOR PONTA, premierul României (19 decembrie 2012)

Omul lui Mazăre, printre primii secretari de stat numiţi în noul guvern

Influenţa primarului Constanţei, Radu Mazăre, în USL poate fi observată din faptul că unul din puţinii secretari de stat numiţi de noul Guvern este omul primarului municipiului Constanţa.

Sevil Shhaideh, fost director al Direcţiei Generale de Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, este, încă din 22 decembrie 2012, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de Liviu Dragnea.

Radu Mazăre a avut un se cretar de stat – pe Cristian Bărhălescu - şi în guvernul Ponta I, tot la Ministerul Dezvoltării Regionale. „Cristian Bărhălescu s-ar putea să nu mai fie, nu s-a mişcat atât de iute pe cât ne aşteptam”, a spus Mazăre despre omul său. În afară de Shhaideh, primarul Constanţei vrea să-şi mai plaseze doi oameni în eşalonul secund al Exe cutivului: pe Valentin Preda, tot la Dezvoltare Regională, şi pe Mirela Matichescu, care ar urma să ajungă director, cu rang de subsecretar de stat, la Agenţia pentru Turism.

Valentin Preda a fost secretar de stat în guvernul Ponta I, la Transporturi.

Bătălia pentru Portul Constanţa

Marea bătălie a lui Mazăre este însă pentru Portul Constanţa, o miză estimată la 10 milioane de euro.

„Mă aştept ca premierul să-şi ţină promisiunea în privinţa legii Portului Constanţa”, a declarat edilul Constanţei, referindu-se la angajamentul lui Victor Ponta de a ceda acest port către autorităţile locale. Radu Mazăre şi-a plasat deja un om în Consiliul de Administraţie al Portului: Lucian Băluţ, preşedintele PSD Constanţa.

Oficial, acesta este câştigător al procesului de selectare a unor „manageri privaţi”. În plus, la Compania Apele Navigabile Constanţa a fost numit director Daniel Georgescu, fost consilier local din partea PSD în Constanţa. Experienţa în management a căpătat-o deschizându-şi o firmă prin care a făcut afaceri cu Consiliul Judeţean.

Tot în CA-ul de la Apele Navigabile se află şi Cornel Panait, prorector al Universităţii Maritime Constanţa şi consilier judeţean din partea PSD. Un amănunt interesant e că fratele său, Viorel Panait, director general al Comvex Constanţa, a fost numit în CA al Portului Constanţa.

Oamenii lui Oprişan şi Vanghelie

Şi alţi baroni locali doresc să-şi plaseze oamenii în noul Executiv. Potrivit presei locale, baronul de Vrancea, Marian Oprişan, ar avea deja un secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, pe Iulian Matache, care ar putea să-şi păstreze postul. Tot din Vrancea vine şi George Băeşu, şeful Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor. Recent, premierul Victor Ponta şi-a trecut în subordine această instituţie.

Marian Vanghelie şi-a primit deja porţia în campania electorală: fostul preot şi director al Administraţiei Cimitirelor, Radu Dumitru, prieten cu primarul sectorului 5, a obţinut conducerea Societăţii Apelor Minerale „APEMIN”, iar Aurel Radu, alt favorit al lui Vanghelie, a luat Metrorexul. Sursa: evz.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.