Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Ponta explică de ce s-a blocat când a auzit de MTO: „Limba engleză a domnului preşedinte mă induce mereu în eroare”

Ponta explică de ce s-a blocat când a auzit de MTO: „Limba engleză a domnului preşedinte mă induce mereu în eroare”

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Politic

Nu necunoaşterea termenilor din limbajul economic de la Bruxelles l-a blocat pe premier la consultările de luni de la Cotroceni pus în faţa acronimului MTO (prescurtare de la The medium-term budgetary objective, n.red.), ci pronunţia preşedintelui. Aşa şi-a explicat Victor Ponta astăzi public mimica şi replica rapidă "Poftim?" la remarca preşedintelui Traian Băsescu "Avem şi MTO-ul". "MTO-ul. Mai înseamnă vreo şase miliarde. Cinci la şase miliarde", a completat Băsescu.

În faţa ziariştilor care i-au semnalat că de Băsescu l-a băgat puţin “în ceaţă”, Ponta a a arătat astăzi, în replica, spre accentul preşedintelui atunci când vorbeşte în engleză. “Ştiam foarte bine care sunt obligaţiile asumate de România prin Tratatul pe care Băsescu l-a semnat, după părerea mea, împotriva intereselor României, însă limba engleză a domniei sale mă duce întotdeauna în confuzie, recunosc. Poate nu ştiu eu destul de bine engleză sau poate are dânsul un accent special”, a replicat Ponta, după festivitatea de absolvire şi înaintare în grad a promoţiei 2014 a Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”.

Prima probă, la Cotroceni: "Poftiţi?

Aşa cum se poate vedea în fragmentul din înregistrarea discuţiilor de la Cotroceni, făcută publică aseară de Preşedinţie, Băsescu nu vorbeşte în engleză, ci invocă doar termenul prescurtat, fără a-l explica.

Victor Ponta: O să lucrăm până în luna noiembrie, venim în faţa Parlamentului cu proiectul nde buget şi ne vom încadra în taote ţintele.

Traian Băsescu: Avem şi MTO-ul...

V.P.: ... Poftiţi?

T.B.: MTO-ul. Avem şi MTO-ul care mai înseamnă vreo 6 miliarde...

V.P. (Face ochii mari): ...?

T.B.: 5 la 6 miliarde

V.P. (Se aşază mai confortabil în scaun): O să lucrăm la toate.

T.B. (Râde): Da. Daţi-mi sursele că asta... povestea asta cu buna...

V.P.: Domnule preşedinte...

T.B.: ... colectare, cu buna ...

V.P. (Dă aprobator din cap): Când avem proiectul legii bugetului votat în Parlament cu siguranţă va veni la dumneavoastră sau la noul preşedinte la promulgare.

Altfel, Ponta s-a declarat "foarte mulţumit" de prestaţia ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, la Preşedinţie şi a pus ridicolul întregii discuţii pe seama preşedintelui care "făcea confuzii grave". "Nu cunoaşte abecedarul fiscalităţii şi nu voiam să-i dau o lecţie”, şi-a justificat Ponta lungile momente de tăcere în care s-a uitat în tavan sau a mutat paharul de apă dintr-o parte în alta a mesei.

Întrebat de ce nu a mers la Cotroceni cu cifre, premierul a replicat că „nu are nicio treabă preşedintele cu cifre”, Guvernul având astfel de obligaţii faţă de FMI, nu faţă de Băsescu. "Noi ne-am pregătit la discutiile cu FMI, cu Banca Mondială, cu Parlamentul. În faţa domnului preşedinte, nu avem nicio obligaţie", a motivat Ponta lipsa argumentelor care să susţină reducerea CAS la angajator cu 5% .

A doua probă, a ziariştilor: "Definiţi MTO"

Explicaţia premierului a fost urmată însă de o probă a cunoştinţelor sale pe care i-au propus-o jurnaliştii după festivitatea de absolvire de la Academia de Poliţie la care a participat.

Astfel, întrebat dacă poate defini MTO-ul, Victor Ponta a răspuns, plecând, că poate să pună exact care sunt obligaţiile României în baza Tratatului de Stabilitate şi Creştere Economică.

MTO (The medium-term budgetary objective) reprezintă un obiectiv pe termen mediu în vederea asigurării stabilităţii economice şi a echilibrului finanţelor publice. Sursa: directproprietar.ro


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Politic: Alte articole din Botosani