Deputat Costel Şoptică: „Cercetarea, soluţia pentru crescătorii de ovine”

Deputat Costel Şoptică: „Cercetarea, soluţia pentru crescătorii de ovine”

Deputat PNL Botoşani, Costel Şoptică, a susținut marți, 15 octombrie 2013, o declarație politică cu titlul „Cercetarea, soluţia pentru crescătorii de ovine”.

Vă prezentăm conținutul declarației politice:

România trebuie să se pregătească pentru aplicarea noilor Politici Agricole Comune, pentru că ele condiţionează accesul la sistemele de subvenţionare ale Uniunii Europene. Noile măsuri impuse pentru perioada 2014-2020 vor duce la adevărate reforme în mai multe sectoare importante ale agriculturii. De aceea, guvernarea USL este extrem de preocupată să creeze condiţiile pentru ca toţi posibilii beneficiari de fonduri comunitare să le poată accesa.

Pentru a răspunde noilor cerinţe ale PAC, în zootehnie este nevoie să se producă o adevărată revoluţie. Marea schimbare, care va avea un impact covârşitor asupra acestui domeniu, vizează subvenţionarea animalelor de carne, abandonând criteriul de sprijin pentru animalele de lapte. De aceea, efectivul de bovine şi ovine va trebui să treacă printr-o schimbare majoră, pentru a putea răspunde acestor cerinţe.

În prezent, Guvernul USL subvenţionează din bugetul de stat bovinele şi ovinele, în prim plan fiind producţia de lapte. Acest sistem a avut rezultate notabile, în special în ceea ce priveşte creşterea oilor. În ultimii trei ani, numărul ovinelor şi caprinelor a crescut de la 11 milioane de capete la peste 17 milioane (conform datelor publice de pe site-ului MADR). Numai că efectivul de oi din România este destinat producţiei de lapte, iar noile Politici Agricole Comune susţin animalele pentru carne. Cum baza genetică este alta, crescătorii români se văd nevoiţi să-şi schimbe turmele, lucru deloc uşor. De aceea, Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor a iniţiat consultări cu sectorul de creştere a ovinelor şi caprinelor, pentru a identifica cele mai bune măsuri care să ducă la alinierea la noile norme în domeniu. În urma acestor discuţii, s-a constatat că cea mai mare problemă o reprezintă accesul la materialul genetic.

Crescătorii de animale ar putea importa material genetic din alte ţări, cu tradiţie în creşterea ovinelor de carne, dar nu ar da rezultatele aşteptate, pentru că acele rase de animale sunt create să corespundă condiţiilor de mediu din ţările de provenienţă.

România trece şi acum printr-o experienţă similară în ceea ce priveşte reconversia plantaţiilor de viţă de vie. Butaşii importaţi, chiar dacă sunt cotaţi ca fiind de foarte bună calitate, au o rată mare de eşec în România, pentru că ei sunt creaţi să corespundă altor criterii de mediu.

Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, s-a ajuns la concluzia că cercetarea românească este cea care poate contribui decisiv la succesul schimbărilor preconizate. De aceea, guvernarea USL, la toate nivelurile sale, va acţiona pentru a spijini activitatea de cercetare, care, în prezent, este semnificativ afectată de o subfinanţare cronică.

Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 prevede mari oportunităţi pentru sectorul de cercetare, care deţine un rol extrem de important în cadrul noilor Politici Agricole Comune.

USL se va concentra pe crearea condiţiilor pentru accesarea fondurilor comunitare destinate cercetării, pentru că rezultatele au efect direct în bunăstarea agricultorilor.

Cercetarea agricolă din România şi crescătorii de animale trebuie să ştie că au un partener şi un sprijin puternic din partea USL.

Costel Şoptică,

Deputat PNL Botoşani

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.