Cum îşi plănuiesc oamenii lui Udrea, Mutarea Populară din partidul lui Blaga

Cum îşi plănuiesc oamenii lui Udrea, Mutarea Populară din partidul lui Blaga

Linişte înaintea furtunii în PDL. În vreme ce noua conducere instalată după alegerea lui Vasile Blaga la şefia democrat-liberalilor vorbeşte de sfârşitul conflictelor din partid, vicele Ioan Oltean decretând chiar că ”starea de război s-a încheiat”, susţinătorii Elenei Udrea se pregătesc de revanşă şi fac planul ca alegerile europarlamentare de anul viitor să-i găsească sub sigla altui partid structurat atât la nivel parlamentar, cât şi în teritoriu. Potrivit unor surse democrat-liberale, primul pas ar fi plecarea bucată cu bucată a mai multor deputaţi şi senatori, orizontul de timp fiind de maximum două luni în care ”disidenţii” să poată constitui grupuri parlamentare proprii în Camera Deputaţilor şi Senat. Potrivit regulamentelor, grupurile parlamentare pot fi constituite din minimum 10 deputaţi, respectiv 7 senatori.

În paralel, mutări similare ar urma să aibă loc în teritoriu, la o primă strigare pe listă fiind puse, în bloc sau în parte, filiale precum Neamţ, Dâmboviţa, Bacău, Argeş, Arad sau Sibiu.

Mişcarea Populară pusă pe picioare de preşedintele Traian Băsescu nu este în afara acestui plan, apariţia noului partid, pentru care, susţin sursele citate este luată în calcul titularura de Partidul Popular, fiind gândită ca o consecinţă a nevoii de reprezentare ca urmare a aşteptării create de Mişcarea Populară, care se preconizează că îşi va păstra în aceste condiţii statutul de fundaţie. De altfel, în judeţe au început să se organizeze filaiale ale MP, în care democrat-liberalii se implică.

Cum proiectul urmează aceeaşi reţetă a ruperii grupului Stolojan de PNL şi constituirii PLD, disidenţii democrat-liberali caută un lider care, asemenea lui Stolojan în 2007, să asigure credibilitatea noii formaţiuni şi un scor bun la europarlamentare. În discuţie este Emil Boc care, spun sursele citate, este în acest moment ”în expectativă”.

Udrea: Ar putea fi plecări individuale, cazuri punctuale

Elena Udrea recunoaşte că există încă nemulţumiri în partid şi mulţi dintre susţinătorii săi au cerut plecarea din partid după congres, însă decizia a fost de a rămâne în rândurile PDL. Chiar şi aşa, Udrea nu exclude ”plecări individuale”. ”Există o nemulţumire. Am avut însă discuţii şi decizia a fost să rămânem în PDL . Nu poate fi vorba de o mişcare a unui grup, de o alternativă a susţinătorilor mei. Dacă se va pleca, se va pleca individual. Pot fi plecări separate, cazuri punctuale, cum a fost cu Mihai Stănişoară sau Ion Cupă”, a declarat Elena Udrea, pentru gândul.

Popescu: „În campania pentru europarlamentare mă văd alături de proiectul lui Traian Băsescu”

Liderul PDL Dâmboviţa, deputatul Florin Popescu, unul dintre susţinătorii lui Udrea, evită să vorbească tranşant despre o plecare din PDL. ”Nu comentez”, a declarat el pentru gândul, întrebat dacă are în intenţie plecarea din partid. Cu toate acestea, el spune că ”în campania pentru europarlamentare mă văd alături de proiectul lui Traian Băsescu”, ”În acest moment, Traian Băsescu e în afara PDL", a adăugat Popescu, care dă şanse unui nou partid în mai puţin de un ”poate doar să se desprindă din cele deja existente".

Ştefan: „Cred că Mişcarea Populară are un mare grad de încredere şi potenţial”

Un alt susţinător al Elenei Udrea, Gheorghe Ştefan spune că nu va pleca din PDL, motivul fiind că, potrivit legii, şi-ar pierde mandatul de primar de Piatra Neamţ. El admite însă că sunt mulţi nemulţumiţi, chiar în filiala sa oamenii fiind împărţiţi şi mulţi dintre ei s-au înscris în Mişcarea Populară. „Cred că Mişcarea Populară are un mare grad de încredere şi potenţial”, a declarat Gheorghe Ştefan, pentru gândul.

Negruţ: Poate apărea o disidenţă, chiar plecări

Mult mai tranşant este deputatul Clement Negruţ şi el unul dintre susţinătorii Elenei Udrea. El spune că, dacă actuala conducere a PDL ”nu va reacţiona pozitiv” şi nu va reuşi ”să coaguleze toate vocile din partid” pentru a fi  într-adevăr un partid puternic de opoziţie, atunci varianta plecării este foarte probabilă.

„Dacă nu vom reuşi să fin constructivi şi cei din noua conducere nu vor reacţiona pozitiv, ne vom gândi şi va apărea o disidenţă, chiar şi plecări din partid. Însă nu plecări către alte partide deja existente. Moţiunea doamnei Udrea a fost susţinută de 17 parlamentari. Gândiţi-vă ce înseamnă dacă cei 17 parlamentari nu vor fi ascultaţi. Şi mă refer aici la viziune. Cum arată acum şi ce face USL nu putem să mergem într-un dolce far niente. Deocamdată am decis să rămân în PDL. Sunt optimist şi realist, însă nu sunt masochist”, a declarat Clement Negruţ, pentru gândul.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

AJOFM Botoșani pregătește prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2024. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.