Se schimbă regulile pentru construcții. Unde și în ce condiții poți ridica un imobil fără autorizație

Se schimbă regulile pentru construcții. Unde și în ce condiții poți ridica un imobil fără autorizație

O autorizație de construcție trebuie eliberată în cel mult 65 de zile, iar în mediul rural unele case pot fi ridicate fără acest document. Sunt două dintre prevederile noului Cod al construcțiilor aprobat de Guvern.

Proiectul de lege, care va merge în Parlament, modifică și pune la un loc 17 acte normative mai vechi și își propune să simplifice procedura de aprobare a noilor construcții. În cazul marilor dezvoltatori imobiliari aduce, însă, și costuri mărite.

Dosarele au umplut până la refuz biroul de arhitectură şi urbanism al Primăriei Bod din județul Brașov. Pentru un simplu garaj e nevoie de un dosar cu cel puțin 30 de file de avize, acorduri, aprobări, schiţe, planșe - fiecare ștampilată de trei ori și semnată o dată.

Noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor aprobat de Guvern promite să reducă numărul de avize și aprobări și să asigure astfel eliberarea unei autorizații de construcție în maximum 65 de zile.

Schimbarea cea mai mare va fi în mediul rural, unde oamenii își vor putea construi case fără autorizație, cu o simplă notificare la primărie. Există însă o serie de condiții: clădirea trebuie să aibă maximum 150 de metri pătrați, doar parter, fără subsol.
Andra Barbu, inspecția în construcții Primăria Bod: "Trebuie construit după proiecte tip, întocmite de proiectanți, după modele de lucru. Nu se va putea construi haotic prin nerespectarea legii. ”

Tot cu notificare prealabilă și fără autorizație vor putea fi construite garaje, bucătării de vară și va fi realizată închiderea balcoanelor, la bloc.

Sergiu Arsene, primarul comunei Bod: ”Era aberant să vii să stai șase luni, să vii după avize să plăteşti taxe pentru simple amenajări în cadrul curții sau în locuință.”

Arhitectul Șerban Țigănaș, care a făcut parte din grupul de consultanți la elaborarea Codului, atrage, însă, atenția că libertatea prea mare ar putea crea haos.

Șerban Țigănaș, decan Facultatea de Arhitectură Cluj Napoca:  ”Noi nu așa am gândit legea. Asta e o inovație a ministerului. De ce să închizi balcoanele blocurilor fără autorizație? A închide aiurea balcoanele unei clădiri poate să aibă un impact major. La anumite clădiri nici nu ar trebui să fie voie să închizi balcoanele, pentru că ele sunt gândite într-un anumit fel.”

Taxă pentru dezvoltatori
Noul Cod mai vine cu o prevedere: impune marilor dezvoltatori imobiliari, care construiesc mai mult de 500 de locuințe, o taxă de echipare edilitară.

Dragoș Oprea, Arhitectul șef al Municipiului Brașov: ”Practic vor participa financiar la dezvoltarea rețelelor în zonă, adică infrastructură de drumuri, rețelistică, inclusiv taxe aferente dotărilor de cartier, vorbim de școli, grădinițe.”

Cei care construiesc fără autorizație vor putea intra în legalitate plătind o taxă numită "de regularizare", de zece ori mai mare decât cea de autorizare. Și asta numai dacă respectă toate prevederile planurilor urbanistice ale zonei. Altfel riscă demolarea.

Stirea anterioara

Prediabetul se poate vindeca, dacă este diagnosticat la timp. Diabetul este însă incurabil

Stirea Urmatoare

Meteorologii au emis o informare meteo de precipitații moderate cantitativ

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.