Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Retrageri în masă de la secţiile de votare. Sute de preşedinţi desemnaţi pentru secţiile de votare au cerut înlocuirea

Retrageri în masă de la secţiile de votare. Sute de preşedinţi desemnaţi pentru secţiile de votare au cerut înlocuirea

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : National

Cu cîteva zile înainte de desfăşurarea referendumului pentru redefinirea familiei, mai multe Birouri Electorale Judeţene au dificultăţi în desemnarea preşedinţilor secţiilor de votare. Autorităţile susţin însă că nu este încă nicio problemă, şi că până vineri fiecare secţie de votare va avea desemant un preşedinte. În unele judeţe numărul acestora este foarte mare, în Teleorman jumătate din cei 363 de preşedinţi au anunţat că nu vor lua parte.

Peste 350 de preşedinţi de secţii de votare din judeţele Teleorman şi Dolj au anunţat, marţi, Birourile Electorale Judeţene la care sunt arondati că nu vor putea participa la desfăşurarea referendumului pentru definirea familiei. Şi în Prahova un sfert dintre preşedinţi au spus că nu vor fi prezenţi. Similar, sute de preşedinţi de secţii de votare s-au retras şi în judeţele Bihor, Cluj, Arad şi Timiş, semnalul fiind dat şi la Sibiu.

În judeţul Neamţ, 50 de persoane, selectate prin tragere la sorţi din lista de experţi electorali deţinută de Autoritatea Electorală Permanentă au înaintat o cerere de înlocuire. „Aceste persoane ne-au comunicat că se află în imposibilitatea de a participa la scrutinul din 6 şi 7 octombrie, fiind invocate motive de sănătate, sau faptul că nu se află în ţară. Pur şi simplu aceştia nu au apucat să facă aceste cereri înainte de a fi traşi la sorţi”, ne-a declarat judecătorul Cristina Florea, preşedintele Biroului Electoral din judeţul Neamţ.

„Până acum au fost circa 120 de cereri de înlocuire, la un total de 650 de secţii de votare. Nu există nicio problemă cu înlocuirea lor, avem peste 1800 de persoane în lista experţilor electorali”, ne-a declarat şi judecătorul Iuliana Crişana, preşedintele Biroului Electoral din judeţul Bihor. O situaţie similară a fost şi la nivelul judeţului Sibiu. „Nu există nicio problemă. Am făcut un apel că avem nevoie de oameni în secţiile de votare, apel ce a fost interpretat greşit. Avem 373 de secţii de votare şi am avut iniţial dificultăţi în a-i contacta pe circa 100 din cei desemnaţi să le conducă. În acest moment avem circa 20-30 de cereri de înlocuire”, ne-a declarat marţi, judecătorul Andrei Sebeşan, preşedintele Biroului Electoral Judeţean Sibiu.

Judeţul Teleorman, afectat cel mai rău de cererile de înlocuire
Aproape jumătate din cei 363 de preşedinţi de secţii de votare din judeţul Teleorman, care au fost traşi la sorţi în şedinţa din 28 septembrie, au anunţat miercuri că nu vor lua parte la procesul electoral de la finalul săptămânii. Cristian Toma, reprezentant USR în BEJ Teleorman, a declarat că numărul celor care s-au retras e îngrijorător de mare. „Au depăşit 100. Unii au murit, unii sunt bolnavi, unii nu ştiu că sunt pe lista, unii pur şi simplu sunt în concediu sau au probleme personale şi unii s-au mutat din judeţ. Cam 50% dintre toţi. Acum trebuie să vadă ce fac, pentru că e posibil că acest referendum să fie un fiasco", a spus Toma.

În judeţul Dolj, situaţia e aproape identică, de aici retrăgându-se circa 100 de preşedinţi de secţii de votare dintr-un număr total de 530 puşi pe liste. Majoritatea au invocat probleme personale.

La rândul sau, preşedintele BEJ Prahova, judecătorul Ancuţa Monica Mitrache, a declarat că aproximativ un sfert dintre preşedinţii secţiilor de votare din judeţ au renunţat la funcţii. „Nu va pot spune numărul exact. Pot să va spun că în continuare se depun cereri de retragere. Imposibilitatile au documente justificative şi sunt legate în general de motive medicale, evenimente în familie şi altele. Cele mai multe sunt în general probleme medicale", a spus Mitrache. În judeţul Prahova sunt 623 de secţii de votare. Sursa: adevarul.ro


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani