Ordonanţă peste ordonanţă pentru certificatele verzi

Ordonanţă peste ordonanţă pentru certificatele verzi

Premierul vrea o nouă ordonanţă de urgenţă pentru a limita explozia certificatelor verzi, dacă preşedintele „continuă să blocheze legea“. De fapt, legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă iniţiale introducea anumite ponderi pentru energia verde. Prin nepromulgare, entuziasmul inves­titorilor în regenerabile n-a mai putut fi descurajat, în ciuda reducerii numărului de certificate.

Cine vrea să plece cu dureri de cap nu are decât să încerce să înţeleagă cum s-a ajuns la disputa preşedinte-Guvern pe seama reducerii certificatelor verzi. Iniţial, Guvernul emite o ordonanţă de urgenţă prin care producătorii de energie regenerabilă urmau să primească mai puţini bani pentru certificatele verzi, prin amânarea plăţilor pentru un anumit număr de certificate, în funcţie de tipul energiei (unul pentru energia eoliană şi hidro, 2 pentru cea solară). Ordonanţa intră în vigoare în iulie 2013, amânarea certificatelor are în vedere perioada 2013-2017, iar plata eşalonată urma să aibă loc din 2018 până în 2020. Legea de aprobare a ordonanţei intră în dezbaterea Parlamentului, este adoptată şi este trimisă spre promulgare în decembrie 2013.

Cum producătorii de energie verde

n-au părut prea impresionaţi de amânarea la plată preconizată, nici măcar de o nouă hotărâre de Guvern adoptată ulterior care limita suplimentar numărul de certificate verzi acordate, parlamentul introduce o modificare în legea de aprobare a ordonanţei, încercând să plafoneze la un anumit procent ponderea certificatelor verzi (14% pentru 2013 iar, după declaraţiile premierului, 11% pentru 2014). Ei bine, această limitare a ponderilor ar fi fost mai importantă pentru consumatori decât amânarea la plată sau reducerea certificatelor verzi, pentru că descuraja expansiunea regenerabilelor.

Preşedintele a blocat însă legea de aprobare a Ordonanţei – mai întâi a retrimis-o la Parlament iar când aceasta a fost adoptată din nou într-o formă identică, a contestat-o la Curtea Constituţională (în februarie 2014), pe motiv că nu a fost pre-notificată Comisia Europeană (fapt negat vehement de Guvern). Proiectul de lege din Parlament privind energia regenerabilă menţine la 11% cota din consumul total de electricitate pentru care sunt acordate certificate verzi, iar în lipsa legii acest nivel va creşte, din aprilie, la 15%, generând şi creşterea facturii, sublinia ieri Victor Ponta.

Presat de marii consumatori de energie, Guvernul se vede silit să ia taurul de coarne şi să penalizeze investiţiile în energia regenerabilă înainte ca mari companii precum Alri, Sidex etc. să nu îşi adâncească pierderile (Alro a ameninţat ieri că ia în calcul reducerea capacităţilor de producţie). Până la urmă întrebarea de 100 de puncte este cine a greşit mai mult faţă de consumatori? Preşedintele care a amânat efectele unei legi care urmărea să reducă ponderea regenerabilelor în facturi sau Guvernul care n-a sesizat la timp dimensiunea fenomenului şi a încurajat investiţiile în energie verde deşi Româna avea oricum multă energie hidro, curată.

Alarmism, politicianism, proteste

„Soluţia este să trecem peste preşedinte şi să apărăm industria şi consumatorii români, eventual printr-o nouă ordonanţă dacă domnia sa refuză în continuare promulgarea legii”, a spus Ponta, în şedinţa de guvern. El a susţinut că “cel mai mare pericol prin care trece România în 2014” este cel al “exploziei” preţurilor la electricitate, deoarece preşedintele a refuzat de două ori promulgarea legii prin care cota certificatelor verzi este redusă, iar preţurile rămân astfel constante. “Dacă facem cum zice preşedintele Băsescu, toate facturile se măresc cu 50% pentru zona industrială - şi vreau să-mi anunţ solidaritatea totală cu angajaţii de la Alro, Sidex şi alte companii - dar şi pentru consumatorul casnic, tot cu 50%”, a spus Ponta (premierul se referea de fapt la preţul certificatelor verzi, nu la valoarea în sine a facturilor, n.n, preţul acestora urmând să urce de la 42 lei la 63 lei/MGW). integral pe romanialibera.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.