Cum poate fi scris numele tău în interiorul Catedralei Neamului. Patriarhul Daniel, anunț surpriză

Cum poate fi scris numele tău în interiorul Catedralei Neamului. Patriarhul Daniel, anunț surpriză

Catedrala Mântuirii Neamului urmează să fie sfințită exact peste un an, chiar în ziua sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, și cu o zi înainte de marele centenar al Unirii românilor.

Numele românilor care vor oferi obiecte de cult și icoane Bisericii va fi păstrat undeva în interiorul Catedralei Mântuirii Neamului. "La pictura bisericii mari, a catedralei, vor aduce, sperăm, contribuție mai mulți oameni, mai ales cei care poartă numele sfinților care vor fi pictați", a spus Patriarhul Daniel.

Patriarhul Daniel a vorbit joi la finalul Sfintei Liturghii despre Catedrala Naţională a cărei dată de sfinţire este stabilită în 30 noiembrie 2018. Părintele Patriarh a afirmat că există o întârziere de două luni față de graficul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, dar și-a exprimat speranța ca aceasta să fie depășită prin credință și rugăciune.

„Mai sunt încă multe lucrări de făcut. Avem o întârziere de două luni în grafic, dar sperăm că prin credință puternică și multă rugăciune vom ajunge să acoperim Catedrala și să pictăm cu icoane în mozaic Catapeteasma sau Iconostasul mare care nu va fi de lemn, ci de zid. Acolo, pe o suprafață foarte mare vor fi icoane. S-a făcut deja proiectul, urmează licitația pentru echipele de pictori în tehnica mozaic care vor picta această Catapeteasmă. Ea va fi necesară pentru sfințire. Va fi sfințită Sfânta Masă și Catapeteasma sau Marele Iconostas”, a spus Patriarhul la finalul Sfintei Liturghii oficiată la Catedrala Patriarhală de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

Patriarhul a precizat că pictura bisericii va fi realizată în anii următori în tehnică mozaic pentru a conferi durabilitate.

„Vom scrie undeva numele celor care vor oferi obiecte de cult și icoane. La pictura bisericii mari, a catedralei, vor aduce, sperăm, contribuție mai mulți oameni, mai ales cei care poartă numele sfinților car vor fi pictați. Și sperăm ca această pictură viitoare a Catedralei Mântuirii Neamului să fie tot în mozaic, pentru că este mai durabilă și într-o tehnică în care nu va fi totul de aur, ci alb-gălbui, de piatră, şi vom ajunge la același preț ca și la pictura în tehnica frescă”, a explicat Patriarhul Daniel, citat de Basilica.ro.

Acesta și-a exprimat speranța ca în 4 – 5 ani să fie realizată și sfințirea picturii, după aceea a Altarului și a Catapetesmei. El a făcut referire la anumite cazuri din istorie, cum este Catedrala mitropolitană din Sibiu, construită în patru ani şi pictată într-o perioadă de 40 ani.

Potrivit Patriarhului, au fost deja comandate ușile și ferestrele: 27 de uși, porți, și 392 de ferestre, urmând să fie comandată și piatra de la Vratza (Bulgaria) pentru ancadramentele ușilor și ferestrelor.

„Este vorba nu numai de ferestrele navei, ci și de ferestrele de la turle. Este un edificiu cu foarte multe ferestre, iar după regulile noi, europene, în caz de incendiu ușile trebuie să se deschidă toate, în același timp, în mod automat. De aceea, sunt foarte costisitoare. Sunt uși de bronz care nu «lucrează» în timp. Ușile de lemn au înălțime mare, lucrează, mai ales dacă lemnul nu este bine pregătit sau nu este suficient de uscat. Ușile sunt comandate în Germania, iar în viitorul apropiat comandăm și piatra din Bulgaria, de la Vratza, pentru ancadramentele ușilor și ferestrelor, piatră rezistentă de Vratza”, a menționat PF Daniel.

Realizarea vitraliilor ferestrelor va constitui a treia etapă a edificării Catedralei Mântuirii, a explicat Patriarhul, făcând referire la nevoia de credință puternică și dărnicie mai multăpentru a îndeplini acest demers.

„Acestea necesită timp și costă bani, dar, mai ales, nu pot fi făcute în grabă. În exterior, biserica va fi de culoare albă, dar vor fi ocnițe sub streașină și acolo vor fi pictați toți sfinții români din toate timpurile. De aceea este Catedrală Națională a sfinților români din toate timpurile și din toate zonele țării”, a punctat PF Daniel.

Cele șase clopote vor fi ridicate anul viitor, cel mai mare urmând să sune doar la zile importante pentru a nu deranja activitatea Parlamentului și a instituţiilor din apropiere.

Părintele Patriarh Daniel a reamintit că sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului ar trebui să se realizeze peste un an.

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să facem un lucru frumos, pentru că această catedrală (n.r.: actuala Catedrală Patriarhală), după cum se vede, e foarte mică. Ea e provizorie. De când e provizorie? Din secolul al XVII-lea. În 1658 a fost sfințită. La 10 ani după sfințirea acestei catedrale, în 1668, a fost declarată provizoriu Catedrală Mitropolitană. Și cum la români numai provizoriul durează, a rămas Catedrală Mitropolitană până în anul 1925 când a fost declarată, tot provizoriu, Catedrală patriarhală. Abia de la anul viitor vom avea o Catedrală patriarhală mai durabilă, nu provizorie, cu ajutorul lui Dumnezeu”, a încheiat Patriarhul Daniel.

Sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului este programată anul viitor în ziua sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, în data de 30 noiembrie. Cel mai probabil, ceremonia va fi condusă de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu care și-a manifestat disponibilitatea participării la acest eveniment important pentru viața românilor.

Stirea anterioara

S-au stabilit grupele pentru Cupa Mondială 2018 din Rusia. Spania şi Portugalia, duel-şoc

Stirea Urmatoare

Alegerile locale 2020: Află care este prezenţa la vot în județul Botoșani la ora 15:00!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.