Avocatul Poporului recomandă modificarea legislaţiei privind debranşările individuale de la sistemul centralizat de energie termică

Avocatul Poporului recomandă modificarea legislaţiei privind debranşările individuale de la sistemul centralizat de energie termică

Avocatul Poporului recomandă modificarea cadrului legislativ în domeniul debranşării individuale de la sistemul centralizat de energie termică şi, pe baza examinării mai multor petiţii adresate instituţiei şi a legislaţiei, a întocmit un raport pe care l-a înaintat Parlamentului şi Guvernului.

Conform sursei citate, în raport se constată că au fost adăugate la lege condiţii suplimentare de modificare a contractului de furnizare a energiei termice prin Regulamentul-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică, regulament ce are o forţă juridică inferioară legii.

Acest lucru s-a întâmplat deşi legea prevede exclusiv obligativitatea anunţării în scris a operatorului care are şi calitatea de furnizor şi nu obţinerea acordului acestuia (condiţie prevăzută în Regulamentul-cadru), cu atât mai mult cu cât măsura nu este în favoarea operatorului, precizează Avocatul Poporului.

Potrivit sursei citate, decizia de deconectare este personală şi angajează doar acordul vecinilor direct afectaţi, în sarcina furnizorului intrând deconectarea cu respectarea condiţiilor tehnice. De asemenea, modificarea contractului de furnizare a energiei termice este o consecinţă firească a micşorării numărului de utilizatori ai serviciului într-un condominiu, neputând fi o condiţie prealabilă debranşării, mai spune Avocatul Poporului.

Conform acestuia, mai sunt şi alte prevederi ale Regulamentului-cadru ce vin în contradicţie cu legea, între care nerespectarea normelor de tehnică legislativă în materia debranşărilor de la sistemul centralizat de energie termică. Se constată că prin acte normative cu forţă juridică inferioară legii se introduc restricţii ale libertăţii individuale de alegere a sistemului de energie termică, precizează Avocatul Poporului.

În raport, Avocatul Poporului recomandă respectarea principiului fundamental al supremaţiei legilor şi a principiului ierarhiei actelor juridice.

Avocatul Poporului mai recomandă realizarea unei reglementări unitare în domeniul debranşării de la sistemul centralizat de energie termică, în concordanţă cu regulile privind unicitatea actului normativ de acelaşi nivel şi acelaşi obiect, corelarea actelor normative de nivel superior, prin norme de trimitere, şi eliminarea paralelismelor existente.

Potrivit sursei citate, pe lângă caracterul unitar al legiferării într-o materie este necesară îndeplinirea standardelor de calitate a normelor juridice, conform jurisprudenţei curţii de contencios constituţional şi a celei europene a drepturilor omului. Normele trebuie să fie clare şi precise, predictibile şi coerente, astfel încât utilizatorii să fie informaţi şi să înţeleagă în avans regulile şi consecinţele actelor şi faptelor lor, mai spune Avocatul Poporului. Condiţiile privind debranşarea utilizatorilor de la sistemul centralizat de energie termică trebuie să fie conforme cu principiul proporţionalităţii, respectiv să nu afecteze dreptul utilizatorului de a-şi alege furnizorul, şi să se asigure un just echilibru între obiectivul urmărit şi mijloacele utilizate pentru atingerea acestuia, explică Avocatul Poporului. Avocatul Poporului recomandă şi introducerea în mod expres şi limitativ a condiţiilor pentru debranşarea individuală de la sistemul centralizat de energie termică în norma legală primară. Astfel, la condiţiile existente în Legea numărul 325/2006 se pot adăuga cele privind întocmirea documentaţiei tehnice de către furnizor, pe cheltuiala solicitantului, şi condiţionarea debranşării de la instalaţia de energie termică de racordarea la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale.

Avocatul Poporului mai recomandă eliminarea condiţiilor prohibitive prin care se interzice deconectarea individuală de la sistemul centralizat de energie termică în blocurile în care nu s-au produs deconectări până la 23 mai 2007. AGERPRES

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

12 permise reținute de polițiștii botoșăneni în ultimele 24 de ore

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.