Aproximativ 2 milioane de persoane au tranzitat frontiera în perioada sărbătorilor de iarnă

Aproximativ 2 milioane de persoane au tranzitat frontiera în perioada sărbătorilor de iarnă

În perioada sărbătorilor de iarnă şi în primele zile ale anului 2019, traficul prin punctele de trecere ale frontierei a înregistrat creșteri faţă de o perioadă normală dar măsurile dispuse de conducerea Poliţiei de Frontieră Române, în acord inclusiv cu Codul Frontierelor Schengen, au dus la fluidizarea traficului, nefiind înregistraţi timpi mari de aşteptare în punctele de trecere a frontierei.

Deoarece vacanţa de iarnă se încheie şi având în vedere că, în curând, vor începe sărbătorile de iarnă pe rit vechi, măsurile dispuse pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei vor fi menținute, prin suplimentarea numărului de polițiști de frontiera şi folosirea la maxim a capacităţii punctelor de trecere a frontierei.

În perioada21 decembrie 2018- 02 ianuarie 2019, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 2.000.000 de persoane, din care 1.070.000pe sensul de ieşire din ţară şi 930.000pe sensul de intrare în ţară, si 466.000 mijloace de transport,fiind înregistrată o creştere cu aproximativ 13% faţă de acelasi interval de timp, dintr-o perioadă normală.

Poliţia de Frontieră Română a dispus măsuri de suplimentare a personalului, sens în care peste 4.000 de poliţişti de frontieră, în medie,au desfăşuratzilnic activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat. Afost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau de ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.

De asemenea, în mod constant, au fost derulate activităţi de cooperare cu autorităţile statelor vecine pentru a se asigura sincronizarea măsurilor de suplimentare a personalului şi a arterelor de control. Cele mai mari valori de trafic, într-un timp scurt, au fost înregistrate la frontiera de vest, pe sensul de intrareîn România însă, în urma gestionării situaţiei prin dispunerea unor măsuri imediate de fluidizare, nu s-au înregistrat blocaje sau timpi mari de aşteptare, în cazurile respective procedându-se la aplicarea întocmai a prevederilor Codului Frontierelor Schengen.

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere ale frontierei din vestul ţării, pe unde au trecut aproximativ 727.000 persoane, cele aeroportuare - 577.000 persoane, dar şi cele de la frontiera cu R. Moldova - 304.000 persoane. De exemplu, cel mai tranzitat punct de frontieră a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă cu un trafic de aproximativ374.000 persoane, urmat de P.T.F. Nădlac IIcu peste 262.000 persoane şi P.T.F. Borş unde poliţiştii de frontieră au verificat peste 172.700 persoane.Totodată, la frontiera cu R. Moldova cel mai tranzitat punct de frontieră a fost Albiţa, cu un trafic de peste122.000 treceri persoane.

De asemenea, în urma activităţilor desfășurate în zonele de competenţă - punctele de trecere şi „frontiera verde” - poliţiştii de frontieră au constatat în perioada sărbătorilor de iarnă (21.12.2018-02.01.2019):

- 409 fapte ilegale (195infracţiuni şi 214contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
- au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de aproximativ 107.000lei;
- au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 1.227.000 lei;
- nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 185cetăţeni străini ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţară şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea unui număr de 150cetăţeni românişi străini din diferite motive legale.
- la controlul de frontieră au fost depistate 2.946 alerte Schengen ori naționale, respectiv au fost predate autorităţilor competente 23persoane date în urmărire generală.

Recomandări:

Deoarece în perioada imediat următoare mulţi cetăţeni români se vor întoarcela reşedinţele lor din străinătate, se preconizează o creştere a traficului de persoane şi a mijloacelor de transport la frontierele din vestul tarii, fapt pentru care Poliţia de Frontieră Română recomandă folosirea tuturor punctelor de trecere a frontierei dela frontiera româno-ungară unde sunt 11 puncte de trecere ale frontierei cu specific rutier şi, în total, sunt disponibile ,atât pe sensul de intrare în țară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 52/54 de benzi de control pe sens.

- pe raza jud. Timiş: P.T.F. Cenad - Kiszombor;
- pe raza jud. Arad: P.T.F. Nădlac – Nagylak, P.T.F. Nădlac II - Csanadpalota și P.T.F. Turnu - Batonnya, și P.T.F. Vărşand – Gyula;
- pe raza jud. Bihor: P.T.F. Salonta - Mehkerek, P.T.F. Borş - Artand, P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany și P.T.F. Săcuieni - Letavertes;
- pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni - Vallaj și P.T.F. Petea - Csengersima.

De asemenea, având în vedere că în perioada următoare se celebrează sărbătorile de iarnă pe rit vechi,se estimează creşteri ale traficuluila frontiera cu R. Moldova, pe sensul de intrare în ţară, cauzate de numărul mare de persoane care vin în scop turistic în România. Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră recomandă în continuare participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Pe frontiera româno-moldoveană:
- pe raza jud. Galaţi: P.T.F. Oancea - Cahul și P.T.F. Galaţi-Giurgiulesti;
- pe raza jud. Vaslui: P.T.F. Albiţa - Leuseni;
- pe raza jud. Iaşi: P.T.F. Sculeni - Sculeni;
- pe raza jud. Botoşani: P.T.F. Rădăuţi-Prut - Lipcani și P.T.F. Stînca-Costeşti;

Reamintim că pe site-ul institutiei www.politiadefrontiera.ro este disponibilăaplicaţia Trafic on-line care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

De asemenea, Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Șeful ISU Botoșani a fost declarat vindecat de COVID-19

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.