Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
ANM, alertă meteo imediată! Cod portocaliu de vijelii! Avertizări pentru aproape toată țara

ANM, alertă meteo imediată! Cod portocaliu de vijelii! Avertizări pentru aproape toată țara

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : National

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de furtuni puternice valabil de astăzi, 27 iunie, de la ora 13, până mâine, 28 iunei 2019, la ora 01. Avertizarea se caracterizează prin intensificări ale vântului și căderi de grindină. Local, vor cădea cantități însemnate de apă până la 60 de litri pe metru pătrat.

Cod portocaliu de furtuni puternice în jumătate de țară: căderi masive de grindină
Avertizarea este valabil pentru jumătate de țară, iar în același timp este valabil și un cod galben. Județele vizate de codul portocaliu sunt Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Suceava, Bistrița Năsăud, Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureș, Harghita, Brașov, Covasna, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vrancea, Galați, Buzău și Brăila.

Codul galben pentru aceeași perioadă semnalată este dat pentru județele Caraș Severin, Mehedinți – nord, Gorj – nord, Vâlcea – nord, Argeș – nord, Dâmbovița, Prahova, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța. Cu privire la codul galben, vremea se va remarca prin intensificări ale vântului și prin căderi de precipitații însemnate în intervale scurte de timp.

Furtunile vor începe astăzi de la ora 13:00. Codul portocaliu expiră la noapte, după ora 01:00.

Vântul va sufla cu 100 de kilometri la oră
În zonele cu cod portocaliu, vântul va atinge o putere de 100 de kilometri la oră, fapt pentru care românii sunt rugați să se adăpostească în case. Grindina care va cădea va fi de dimensiuni medii și mari, anunță meteorologii. „La începutul intervalului în Moldova şi Maramureş, apoi şi în Transilvania, Crişana, local în Banat şi nord-estul Munteniei, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări puternice, cu rafale, în general, de 80…100 km/h, vor fi vijelii, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale.

Îndeosebi în nord-vestul teritoriului se va semnala grindină de dimensiuni medii şi mari, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40 l/mp şi izolat 50…60 l/mp”, se arată în alerta ANM.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani