Amenzile de circulaţie cresc din nou. Cât vei plăti pentru telefonul mobil sau lipsa centurii

Amenzile de circulaţie cresc din nou. Cât vei plăti pentru telefonul mobil sau lipsa centurii

Amenzile de circulatie vor creste incepand cu 1 iulie 2014, astfel ca cea mai mica suma pe care soferii care incalca regulile o vor plati va fi de 180 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1800 de lei.

In ceea ce priveste persoanele juridice, acestea vor plati pentru abaterile efectuate intre 1890 de lei si 9000 de lei, scrie AvocatNet.ro. Este deja a doua crestere a amenzilor rutiere din acest an, dupa cea care a avut loc la 1 ianuarie.

Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate, iar un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, se precizeaza in Codul rutier.

In momentul de fata, salariul minim este in valoare de 850 de lei, insa, de la 1 iulie, acesta va fi majorat la 900 lei, ceea ce inseamna ca si punctul-amenda va creste la 90 lei, fata de 85 lei, cat e in prezent.

Aceasta este deja a doua modificare a amenzilor de circulatie din acest an, ultima actualizare avand loc la 1 ianuarie, cand valoarea unui punct de amenda a ajuns la 85 de lei, de la 80 lei, cat a fost in 2013. Majorarea de la inceputul anului s-a datorat tot cresterii salariului minim pe economie.

Cat vei plati pentru cele mai frecvente amenzi date de politistii rutieri?

Potrivit legislatiei rutiere, pe langa sanctiunea amenzii, se poate aplica si un numar de puncte de penalizare.

Astfel, de la 1 iulie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranta vor fi pedepsite, ca si pana acum, cu 2 puncte de penalizare. Amenda, insa, va creste, fiind de 180 sau 270 de lei. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru:

- oprirea in loc nepermis;

- depasirea vitezei legale cu 10-20 km/h;

- oprire neregulamentara.

- circulatia pe "interzis".

Cu 3 puncte de penalizare si amenzi de 360 sau 450 de lei sunt sanctionate, printre altele, urmatoarele fapte:

stationarea neregulamentara;depasirea vitezei legale cu 20-30 km/h; patrunderea intr-o intersectie atunci cand circulatia in interiorul acesteia este blocata.

Sanctiunea este si mai mare pentru cei care refuza sa ofere politistului actele la control, depasesc viteza legala cu 30-40 km/h sau circula fara lumini ori fara semnalizare corespunzatoare. Soferii aflati intr-o asemenea situatie vor fi amendati cu o suma cuprinsa intre 540 si 720 de lei, dar si cu 4 puncte de penalizare.

Alte contraventii sanctionate des de politisti vor costa, de la 1 iulie, astfel:

intoarcere „pe linia continua" - amenda cuprinsa intre 810 si 1800 de lei, la care se adauga 6 puncte de penalizare;trecerea pe culoarea rosie a semaforului - permis retinut pentru 60 de zile si amenda cuprinsa intre 540 si 720 de lei;neacordarea de prioritate pietonilor sau autovehiculelor - permis retinut pentru 30 de zile si amenda din clasa a II-a de sanctiuni (360 sau 450 de lei). Sursa: realitatea.net

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice. Câți bani pot primi angajații

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.