Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
ALERTĂ! Fenomene meteo extreme în România

ALERTĂ! Fenomene meteo extreme în România

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : National

Vijeliile puternice și ploile torențiale pun stăpînire pe România! Jumătatea de est a țării este sub un cod galben de furtuni. Aversele vor fi însoţite de căderi de grindină. Specialiștii spun că este posibil să se formeze noi tornade, asemănătoare cu cea de săptămâna trecută din județul Călărași. În plus, vremea se răcește brusc: temperaturile scad chiar și cu 10 grade Celsius de la o zi la alta.

Județele Ialomița și Călărași au fost, luni seară, pentru o oră și jumătate, între 17:00 și 18:00 sub COD ROȘU de furtună.

„Vântul a avut intensificări care au depășit 100 de km pe oră. În zona respectivă, există un aspect tornadic, un mezociclon destul de puternic”, a declarat Gabriela Băncilă, meteorolog ANM, pentru Realitatea TV.

Conform acesteia, luna mai e cea mai instabilă lună a primăverii. „Ultima săptămâna a fost caracterizată de episoade cu instabilitate atmosferică specifică mijlocului de vară. Nu este de neîntâlnit, însă aceste episoade repetate nu au frecvență la sfârșit de lună aprilie și început de mai”, a mai declarat Gabriela Băncilă.

Codul roşu se anunţă doar atunci când sunt prognozate fenomene meteorologice "periculoase de intensitate foarte mare.

În plus, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis luni seara o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pentru afluenţi ai Trotuşului din judeţele Bacău, Harghita şi Covasna, valabilă până marţi, la ora 2:00.

„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de inundaţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenţii Trotuşului aferenţi sectorului aval S.H. Ghimeş-Făget - amonte confluenţă cu râul Tazlău, judeţele Bacău, Harghita şi Covasna", anunţă hidrologii.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Slănic - bazin superior şi mijlociu, Oituz - bazin superior şi mijlociu, precizează INHGA, conform Agerpres.

COD PORTOCALIU Valabil de la: 06-05-2019 ora 19:30 până la: 06-05-2019 ora 21:00
In zona: Județul Vaslui: Ivănești, Dragomirești, Băcești, Dumești, Voinești, Todirești, Pungești, Gârceni, Rafaila;
Județul Bacău: Răchitoasa, Stănișești, Glăvănești, Parincea, Ungureni, Plopana, Dealu Morii, Găiceana, Lipova, Filipeni, Vultureni, Odobești, Colonești, Roșiori, Secuieni, Oncești, Izvoru Berheciului;
Județul Neamţ: Ion Creangă, Sagna, Oniceni, Valea Ursului, Bozieni, Stănița, Boghicea, Pâncești, Bira, Poienari;
Județul Iaşi: Podu Iloaiei, Țibănești, Țibana, Bălțați, Dagâța, Dumești, Ion Neculce, Sinești, Popești, Lungani, Brăești, Tansa, Mădârjac;

Se vor semnala: averse torențiale ce vor cumula cantități de 40...50 l/mp, grindină de mici și mediii dimensiuni, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie.
Observatii: din date radar, în zona avertizată, în ultimele 3 ore s-au acumulat peste 40 l/mp.

COD PORTOCALIU Valabil de la: 06-05-2019 ora 19:00 până la: 06-05-2019 ora 20:30
In zona: Județul Vrancea: Focșani, Vulturu, Suraia, Măicănești, Vânători, Tătăranu, Garoafa, Ciorăști, Milcovul, Gologanu, Răstoaca, Slobozia Ciorăști, Biliești, Nănești;
Județul Galaţi: Liești, Umbrărești, Cosmești, Barcea, Drăgănești, Tudor Vladimirescu, Ivești, Fundeni, Nămoloasa, Movileni;

Se vor semnala: averse torențiale ce vor cumula cantități de 40...50 l/mp, grindină de mici și mediii dimensiuni, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie.
Observatii: din date radar, în zona avertizată, în ultimele 3 ore s-au acumulat peste 40 l/mp.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani