Zi de foc pentru pompierii botoşaneni. Incendii generate de coşurilor de fum necuraţate sau neprotejate termic

Zi de foc pentru pompierii botoşaneni. Incendii generate de coşurilor de fum necuraţate sau neprotejate termic

Pe lângă misiunile desfăşurate pentru salvarea persoanelor rămase înzăpezite, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi. sâmbătă, 23 martie şi au intervenit în alte 19 situaţii de urgenţă. Este vorba de patru incendii, tăierea unui arbore care punea în pericol siguranţa persoanelor şi maşinilor aflate pe strada Sucevei din municipiul Botoşani, înlăturarea unei bucăţi de tablă ce atârna pe o clădire şi prezenta pericol pentru trecători, evacuarea apei din beciul unei locuinţe din Cătămarăşti Deal, comuna Mihai Eminescu şi  12 intervenţii pentru acordarea primului ajutor medical.

Au vrut să-şi încălzească locuinţele şi au făcut focul fără să se asigure că au coşurile de fum curăţate de funingine sau protejate termic faţă de materialele combustibile din care sunt construite acoperişurile, tavanele sau pereţii caselor. Căldura radiată sau scânteile sărite din coşurile de fum ca urmare a arderii funinginii au aprins materialele combustibile (grinzi, bârne, astereala) ale acoperişurilor, podurilor sau pereţilor a patru locuinţe aparţinând unor cetăţeni Dorohoi, Vlădeni, Coşula şi Vorona.

În ciuda temperaturilor scăzute şi a condiţiilor de iarnă, pompierii au intervenit prompt, fiind salvate bunuri materiale în valoare de peste 120.000 lei. Au fost înregistrate pagube materiale 6.000 de lei.

Coşurile de fum defecte sau necurăţate se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii la Botoşani în sezonul rece şi nu numai.

Cele mai multe evenimente ar putea fi prevenite dacă s-ar respecta o serie de reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor. De aceea este bine de ştiut că sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşeele executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să asigure protecţia termică faţă de acestea. Coşurile, indiferent de construcţia lor, trebuie curăţate de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Polițiștii de frontieră continuă să curețe Prutul de plase monofilament interzise de lege

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.