Simpozion la Liceul „Dimitrie Negreanu” din Botoșani - „Biodiversitate și Dezvoltare durabilă”, ediția a XII-a - FOTO

Simpozion la Liceul „Dimitrie Negreanu” din Botoșani - „Biodiversitate și Dezvoltare durabilă”, ediția a XII-a - FOTO

La liceul „Dimitrie Negreanu” din Botoșani a avut loc ieri, 22 mai, simpozionul „Biodiversitate și Dezvoltare durabilă”, ediția a XII-a. Organizator - Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Optim Botoșani.

După urările de bun venit adresate participanților de către Liviu Constantin Bălan, directorul liceului „Dimitrie Negreanu” Botoșani, profesorul Constantin Corduneanu, președintele ADD Optim Botoșani, a prezentat activitatea asociației pe care o conduce în cei 11 ani de la înființare. Au urmat lucrările propriu-zise care au abordat în mod riguros - științific teme de larg interes practic.

„În slujba viitorului” (titlul prezentării) s-au pus elevii de la Școala Gimnazială din Bosanci, îndrumați de profesor Mihaela Drob. Ei au format o echipă de „Rangeri Juniori” care studiază și apără Rezervaţia floristica „Fâneţele seculare de la Ponoare” din zona comunei lor. Solul susține viața – să avem grijă de sol, este lucrarea prezentată de un grup de elevi de la Liceul Pedagogic Nicolae Iorga Botoșani, coordonați de profesor Diana Cărbunaru. O planșă deosebit de atractivă au alcătuit elevii de la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri din Iași, coordonați de profesorii Mihaela Cucoș și Mihaela Ciocan, despre cum se fabrică săpunul home made, prezentat drept o alternativă spre viața de calitate. Câțiva elevi de la liceul Dimitrie Negreanu din Botoșani au colindat Municipiul Botoșani, ajungând chiar și prin județ și au inventariat arbori seculari ocrotiți. Au fotografiat superbe exemplare cu o vârstă de câteva sute de ani, le-au identificat și au reunit prezentările într-o planșă educativ-informativă.

Încercările novatoare ale tinerilor s-au îmbinat în mod organic cu studiile aprofundate ale cercetătorilor cu experiență. Astfel, Prof. Univ. Dr. Ioan Moglan de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a prezentat o cercetare despre coleopterele prădătoare din cultura de secară, adică acele insecte care apără cerealele de dăunători, reducându-se astfel stropirile cu insecticide. Dr. Ing. Cătălin Balan, șef de lucrări la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, a prezentat un dispozitiv simplu și eficient de fabricare a compostului din resturi vegetale și parțial menajere, valabil pentru gospodării sau instituții. Un studiu care a suscitat deosebit interes este cel privind aspecte legate de distrugerea vegetației arboricole din partea de sud est a municipiului Botoșani realizat de Dr. Paul Narcis Vieru. Paul Vieru a căutat să afle motivele pentru care mii de arbori plantați în zona Cornișa Botoșani s-au uscat în decurs de doi ani. În acest scop a efectuat săpături în sol, a cercetat calitatea aerului, precipitațiile. Unele din cauzele pentru care s-au uscat acei mii de arbori plantați în zona Cornișa ar fi: alegerea unor specii nepotrivite pentru tipurile de soldin zonă, poluarea atmosferică cu dioxid de sulf și azot, precum și lipsa de udare a arborilor. Prin discuții s-a relevat faptul că, în efectuarea unor asemenea proiecte, nu sunt valabile numai indicațiile peisagiștilor, ci trebuie consultați și specialiști de la Protecția Mediului precum și pădurari. Doamna profesoară Cecilia Vicoveanu a prezentat un material deosebit de amplu și bogat ilustrat privind activitatea cercului de Protecția Mediului de la Palatul Copiilor Botoșani precum și a Asociației „Papucul Doamnei” pe care o coordonează. Cu acest prilej vorbitorii au prezentat și câteva exemple de locuri tainice unde planta ocrotită numită papucul doamnei răsare și înflorește în județul Botoșani și care sunt ținute secrete de teama ca plantele să nu fie distruse. Dr. Ing. Petru și Elena – Raluca Bulai de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava au prezentat adorabile imagini (bine consolidate științific), cu păsări care se hrănesc în balcon (municipiul Suceava).

Albăstrelul argintiu al furnicilor a fost declarată insecta anului 2018 de către societatea lepidopterologica română. Acest fluturaș care trăiește pe o anumită plantă are capacitatea incredibilă de a obține găzduirea într-un furnicar pe parcursul iernii, timp în care furnicile hrănesc larva cu propriile lor ouă. Albăstrelul argintiu al furnicilor este protejat prin legislația UE și a României.

În cadrul evenimentului, Centrul Europe Direct Botoșani, reprezentat de Radu Căjvăneanu, a oferit premii pentru tinerii participanți constând în cărți și broșuri de la Comisia Europeană sau tipărite în cadrul Centrului. „Este o adevărată delectare pentru mine să particip la lucrările simpozionului dumneavoastră, o reuniune de nivel academic. Apreciez atmosfera elevată, prezența unor distinși intelectuali de înaltă ținută științifică și morală, dragostea și grija pentru mediul ambiant, dorința de a transmite tinerilor, atât prin exemplul cercetării teoretice cât și al cercetării aplicate, această dragoste și grijă. Și de ce nu – spiritul european pentru biodiversitate și dezvoltare durabilă, o prioritate europeană, spirit care este marcat începând chiar prin titlul simpozionului” – a spus Radu Căjvăneanu.

Stirea anterioara

„Iepuraşul năzdrăvan” duminică la Teatrul „Vasilache”

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.