Marile proiecte ale anului 2015 la Botoşani: bazine de înot, zone de agrement ultra-moderne,drumuri reabilitate şi muzeul comunismului

Marile proiecte ale anului 2015 la Botoşani: bazine de înot, zone de agrement ultra-moderne,drumuri reabilitate şi muzeul comunismului

În anul 2015, autorităţile din Botoşani speră să finalizeze sau să se apropie de finalizarea unor obiective importante precum baza de agrement de la Cornişa în municipiul Botoşani, începerea lucrărilor la cei 250 de kiloemtri de drum strategic în judeţ dar şi de finalireaza lucrărilor la Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botosani.

Anul 2015, este un an important din punct de vedere investiţional pentru Botoşani. Marile proiecte ale municipiului dar şi ale judeţului ar urma să fie finalizate, sau măcar realizate în proporţie de 90 %. Totodată se pun bazele altor proiecte importante.

Cea mai mare bază de agrement din Moldova

În vara lui 2015, ar urma să fie terminate lucrările la parcul de agrement Cornişa, una dintre cele mai mari investiţii ale Primăriei Botoşani, cu fonduri de la Uniunea Europeană. Propriu-zis este vorba de cel mai mare parc de agrement din Moldova. Zona va beneficia de mai multe bazine de înot, înclusiv două bazine olimpice, plajă artificală, o mică pădure cu zone de relaxare, patinoar închis, terenuri de tenis, de fotbal, cu gazon natural sau sintetic, râu artificial pentru river rafting, zonă de aqua park şi spa. În total proiectul are o valoare de 12 milioane de euro.

Locaţia a fost predată constructorului în vara lui 2013, prin contract, firma constructoare având la dispoziţie 24 de luni pentru a realiza parcul de agrement. Constructorul spune că lucrările sunt deocamdată în grafic. În vara lui 2015, botoşănenii se pot aştepta ca parcu de agrement de la Cornişa să fie finalizat. Şefii de la Primărie se aşteaptă ca parcul să furnizeze şi venituri, urmând a fi un punct de atracţie turistică regională, dar şi pentru cetăţenii din Republica Moldova.

Bijuterie arhitectonică finalizată la sfârşitul anului

Tot în 2015, mai precis la sfârşitul anului care abia a început , ar urma să fie finalizat lucrările şi la Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoşani. Teatrul, care are 100 de ani vechime, este o bijuterie arhitectonică, unicat în Moldova, ridicat de boierii şi târgoveţii Botoşaniului în 1914. Teatrul care a suferit modificări în perioada comunistă şi a suferit din cauza bombardamentelor în al doilea război mondial, a intrat la începutul lui 2014 în reparaţii capitale.

Mai precis teatrul va fi refăcut în totalitate, urmând să fie adus la forma sa originală din 1914. Proiectul prezintă o construcţie splendidă care aduce aminte de perioada de glorie a Botoşaniului. Totodată constructorul spune că la începutul lui 2016, actorii vor putea evolua deja pe scena teatrului. Reabilitarea realizată tot cu fonduri europene, costă 4 milioane de euro.

Cea mai mare mănăstire medievală din Europa refăcută

Un alt proiect de maximă importanţă pentru turismul botoşănean, este refacerea mănăstirii Coşula din judeţul Botoşani. Mănăstirea, considerată cel mai mare aşezământ monastic din Europa secolului al XVI lea, a fost şi un centru cultural de maximă importanţă din zona Balcanilor, aici locuind învăţaţi din Bizanţ, Serbia şi Rusia.

Aici au fost copiate numeroase manuscrise şi traduse în limba slavonă sau română. Mănăstirea a fost părăsită în timpul comunismului şi transformată în depozit de cereale şi cartofi. În timp s-a degradat existând riscul de a se prăbuşi. A fost salvată de Consiliul Judeţean, care a reuşit să acceseze un proiect de reabilitare cu fonduri europene. Mai precis sunt folosiţi 19 milioane de lei pentru reabilitare totală. La finalul lui 2015, lucările ar trebui să fie finalizate. Totodată Consiliul Judeţean, speră ca în 2015 să acceseze şi un proiect uriaş, tot cu finanţare europeană pentru reabilitare a 250 de kilometri de drum judeţean., care ar face legătura şi cu vămile dar şi cu judeţul vecin, Iaşi.Sursa: adevarul.ro.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

A început modernizarea unui nou drum județean de piatră - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.