ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Jandarmii botoșăneni vor asigura ordinea şi liniştea publică la meciurile de fotbal

Jandarmii botoșăneni vor asigura ordinea şi liniştea publică la meciurile de fotbal

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Local

Conform prevederilor legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, cu modificările şi completările ulterioare,organizatorii competiţiilor şi jocurilor sportive şi forţele de ordine angrenate au obligaţia de a asigura protecţia şi siguranţa spectatorilor, sportivilor şi oficialilor, şi de a lua măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea oricăror incidente ce se pot produce pe traseele de afluire/defluire şi în interiorul arenelor sportive, înainte, pe timpul şi după terminarea competiţiei sau a jocului sportiv.  

Asigurarea ordinii publice în zona apropiată şi imediată a bazelor sportive şi a altor locuri destinate desfăşurării competiţiilor şi jocurilor sportive cu grad mediu de risc, precum şi a celor cu grad ridicat de risc se realizează în mod nemijlocit de către structurile de jandarmi competente teritorial.

În vederea desfăşurării în condiţii optime de ordine şi siguranţă publică a meciurilor de fotbal din liga I, pe Stadionul municipal Botoşani , Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a desfăşurat o serie de activităţi premergătoare începerii sezonului competiţional.

În data de 11 iulie 2013, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani a avut loc o întâlnire între reprezentanţii jandarmeriei şi reprezentanţii clubului de fotbal F.C. Botoşani, Poliţiei Locale Botoşani, societăţii de pază şi protecţie şi responsabilul de ordine şi siguranţă al F.C. Botoşani , în vederea analizării modului cum s-au asigurat măsurile de ordine la competiţiile sportive în returul sezonului competiţional 2012-2013.

În cadrul întâlnirii a fost stabilit calendarul activităţilor premergătoare începerii noului sezon competiţional, modul de organizare şi executare a misiunilor de asigurare a ordinii publice la Stadionul municipal Botoşani şi responsabilităţile fiecărei instituţii participante.

În data de 15 iulie, la Stadionul municipal Botoşani , reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani, împreună cu responsabilul de ordine şi siguranţă al F.C. Botoşani şi reprezentantul clubului de fotbal, au executat verificarea stadionului din punct de vedere al condiţiilor de siguranţă pe care trebuie să le îndeplinească , pentru identificarea riscurilor care pot apărea pe timpul desfăşurării meciurilor şi adoptarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranţei spectatorilor.

Conform prevederilor Legii nr.10/2012, care modifică şi completează Legea nr.4/2008, privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, personalul care execută activităţi de asigurare a ordinii şi siguranţei în incinta arenelor sportive în care se desfăşoara competiţii şi jocuri sportive, trebuie să fie instruit corespunzător, în condiţiile legii, la începerea turului-returului sezonului competiţional fotbalistic.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a organizat şi desfăşurat convocări de specialitate cu personalul Poliţiei Locale Botoşani şi societăţii de pază şi protecţie, în vederea însuşirii procedurilor specifice de acţiune ce vor fi aplicate pe timpul asigurării măsurilor de ordine-publică în incinta stadionului, pentru prevenirea oricăror incidente neplăcute care ar putea să apară şi pentru limitarea efectelor acestora, astfel încât manifestările sportive să se desfăşoare în spiritului fair-play-ului.

Joi, 18 iulie 2013, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a executat o activitate practică pe Stadionul municipal Botoşani, având ca temă modul de acţiune al efectivelor de jandarmi pe timpul asigurării ordinii publice la meciurile de fotbal, împreună cu efective ale Poliţiei Locale Botoşani şi ale societăţii de pază şi protecţie care asigură măsuri de ordine în interiorul arenei sportive cu ocazia desfăşurării meciurilor de fotbal ale F.C. Botoşani pe teren propriu.

În data de 19 iulie 2013 va avea loc , la sediul Jandarmeriei Botoşani, şedinţa de cooperare în vederea stabilirii măsurilor de ordine publică pe timpul desfăşurării meciului de fotbal F.C. Botoşani – C.F.R. Cluj, la care vor participa reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, Poliţiei Locale Botoşani, clubului de fotbal F.C. Botoşani şi societăţii de pază şi protecţie.

Pentru desfăşurarea în condiţii civilizate şi de fair-play a meciurilor de fotbal pe stadionul municipal Botoşani, Jandarmeria Botoşani solicită spectatorilor să respecte următoarele reguli în incinta stadioanelor, în conformitate cu prevederile Legii nr.4/2008  privind prevenirea si combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive:

-Nu le este permis să pătrundă în stare vădită de beţie sau să consume băuturi alcoolice în incinta stadionului, ori să introducă sau să încerce introducerea de băuturi alcoolice.

-Nu au dreptul să introducă în arena sportivă inscripţii, embleme, pancarte, bannere, afişe, steaguri sau alte suporturi ce conţin simboluri, sloganuri, imagini ori texte cu conţinut obscen.

 -Sunt obligaţi să prezinte documentele de acces şi, după caz,  actele de identitate, să se supună la efectuarea controlului corporal preventiv şi al bagajelor de către forţele de ordine şi să ocupe doar locurile prevăzute pe documentele de acces.

 -Nu au voie să arunce asupra celorlalţi spectatori, asupra oficialilor sau a jucătorilor, asupra forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă, asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în incinta bazei sportive, precum şi în direcţia suprafeţei de joc cu obiecte contondente sau substanţe care murdăresc.

 -Nu au dreptul să  escaladeze gardurile care delimitează spaţiul de joc sau gardurile interioare de separare a sectoarelor ori să se caţere pe gardul care delimitează spaţiul de joc de tribună.

 -Este interzis să provoace ori să participe efectiv la scandal în incinta stadionului ori să săvârşească fapte, acte sau gesturi obscene, să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucători sau  la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă.

 -Nu este permis să îşi ascundă faţa cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea.

-Este interzisă afişarea de inscripţii care incită la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi violenţă.

-Săvârşirea faptelor enumerate mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează conform prevederilor legale.

Pentru a preveni aruncarea cu obiecte de orice fel sau cu substanţe corozive ori care murdăresc, asupra oficialilor sau a jucătorilor, asupra forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă, asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în incinta bazei sportive, precum şi în direcţia suprafeţei de joc, forţele de ordine au dreptul, conform prevederilor legii nr.4/2008, privind prevenirea si combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, să execute controlul corporal preventiv şi al bagajelor la intrarea în stadion şi să nu permită accesul spectatorilor cu astfel de obiecte (peturi, brichete, etc.)

Refuzul spectatorilor privind supunerea la efectuarea controlului corporal preventiv şi al bagajelor de către forţele de ordine, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 150 lei la 400 lei, sau prestarea a 70-120 de ore de activităţi în folosul comunităţii. Spectatorului care refuză să se supună controlului corporal sumar şi al bagajelor nu i se permite accesul în arena sportivă.

Servirea cu băuturi alcoolice în localurile publice situate în imediata apropiere a stadionului şi în afara acestora pe timpul desfăşurării meciului de fotbal,  precum şi consumul de băuturi alcoolice în localurile publice aflate în imediata apropiere a stadionului de către spectatori, se sancţionează cu amendă de la 500 de lei la 1500 de lei.

Fapte de natură penală incriminate de legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive:

- pătrunderea sau încercarea de pătrundere fără drept, prin orice mijloace, pe suprafaţa de joc;

- portul sau încercarea de a introduce în incinta arenei sportive cuţit, pumnal, şiş, box, castet ori alte asemenea obiecte, fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere ori lovire, precum şi a dispozitivelor pentru şocuri electrice;

- deţinerea sau încercarea de a introduce în incinta arenei sportive a substanţelor iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant ori alte asemenea materiale, substanţe sau obiecte;

- confecţionarea, deţinerea, încercarea de a introduce, introducerea, folosirea sau orice altă operaţiune fără drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie, în incinta arenei sportive.

De asemenea, fapta unei persoane căreia i s-a interzis accesul la unele competiţii sau jocuri sportive de a încerca, folosind orice mijloace, să pătrundă ori de a pătrunde în arena sportivă unde se desfăşoară o competiţie sau un joc sportiv de genul celor pentru care s-a dispus interdicţia constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Opunerea cu violenţă faţă de personalul de ordine şi siguranţă sau faţă de forţele de ordine ori împiedicarea acestora de a-şi exercita atribuţiile specifice, cu ocazia desfăşurării unei competiţii sau a unui joc sportiv, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a scaunelor sau a altor elemente de mobilier, a instalaţiilor de orice fel, a amenajărilor interioare, a cablajului electric, a echipamentelor şi instalaţiilor de telecomunicaţii sau de supraveghere video din incinta arenei sportive, precum şi distrugerea, deteriorarea sau degradarea imobilelor din incinta bazei sportive constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.

Dacă distrugerea a fost săvârşită asupra unui bun aparţinând forţelor de ordine sau asupra personalului de ordine şi siguranţă, se dispune faţă de învinuit ori inculpat măsura de siguranţă a interzicerii accesului la competiţiile sau jocurile sportive pe o perioadă de la 2 ani la 4 ani.

Fapta spectatorului care săvârşeşte în incinta arenei sportive acte sau gesturi, proferează cuvinte ori expresii sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal ori se tulbură în alt mod ordinea publică constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.

Pentru a evita aglomeraţia la punctele de intrare în stadion, Jandarmeria sfătuieşte suporterii să vină din timp, începând cu ora deschiderii porţilor de acces, să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, delimitându-se de orice formă de violenţă verbală sau fizică ce ar putea conduce la manifestări violente. Spectatorii trebuie să ocupe locurile prevăzute pe documentele de acces.

Jandarmeria recomandă spectatorilor să respecte măsurile de siguranţă stabilite de organizatori şi de forţele de ordine, pentru prevenirea săvârşirii unor fapte de natură penală sau contravenţională şi să apeleze cu încredere la forţele de ordine în caz de necesitate.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Local: Alte articole din Botosani