Boala limbii albastre confirmată și la Botoșani

Boala limbii albastre confirmată și la Botoșani

Autoritatile din judetul Botosani au intrat in alerta dupa ca a fost confirmat primul caz de imbolnavire la bovina cu boala limbii albastre.

Bovina provine dintr-un efectiv de sase animale dintr-o gospodarie din localitatea Romanesti. Medicul veterinar din zona a anuntat in cursul zilei de vineri reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, iar in urma analizei probelor de laborator s-a confirmat ca animalul respectiv avea boala limbii albastre.

Conform procedurilor, în focar s-a făcut dezinsecție, iar animalul sacrificat, boala nefiind confirmata si la celelalte animale din efectiv.

Reprezentantii DSVSA Botosani sfatuiesc proprietarii de animale ca la orice semn de imbolnavire sa anunte de urgenta medicii veterinari.

“În cursul zilei de vineri medicul veterinar de la Românești a sesizat apariția unei bovine cu semne ce pot fi atribuite bolii limbii albastre. Probele au ajuns în laboratorul județean unde avem capacitatea și personal specializat pentru a lucra aceste probe. S-a confirmat la o bovină dintr-un efectiv de șase capete. Inițial, suspiciunea s-a confirmat la nivelul laboratorului Botoșani. Probele au plecat sâmbătă pentru confirmare și la Instititul de Diagnostic și Sănătate Animală, laboratorul de referință național, iar luni a venit buletinul de analize, confirmându-se boala. Au fost testate și celelalte animale, sunt negative, dar sunt în supravegherea medicului veterinar", a declarat Ovidiu Airimițoaie, director adjunct al DSVSA Botoșani, citat de stiri.botosani.

Boala limbii albastre este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprele şi alte rumegătoare. Boala nu este contagioasă şi se transmite prin culicoide (musculiţe înţepătoare), potrivit site-ului Comisiei Europene. Frecvenţa cazurilor de boală creşte mai ales spre sfârşitul verii şi toamna.

Boala limbii albastre se caracterizează prin inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături şi hemoragii.

În zona Moldovei doar la Bacău și Vaslui au mai fost descoperite cazuri de animale cu această boală.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Coafezele, somate să își plătească impozitele! ANAF vrea să reducă evaziunea fiscală și pornește verificarea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.