Avertizare meteorologică tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani

Avertizare meteorologică tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani

Județul Botoșani se va afla sub o avertizare meteorologică tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, de astăzi, de la ora 15:00, până la ora 23:00. 

Aceasta se va manifesta prin perioade cu vijelii puternice, grindină de medii și, posibil, mari dimensiuni, averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25 ...40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Vântul va avea la rafală 70 ...90 km/h.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

ISU Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.

Totodată, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Populația va fi avertizată prin mesaje RO-ALERT.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

- curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
- nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;
- construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundație;
- urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;
- în cazul unei situații de urgență reale, sesizați evenimentul la numărul unic 112.

De asemenea, în caz de vânt puternic, trebuie respectate următoarele măsuri:
-fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
- nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
- parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
- îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
- nu atingeți firele căzute la pământ.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Stirea anterioara

Peste 40 de incendii în luna mai, la Botoșani

Stirea Urmatoare

Sunați la 112 dacă o vedeți pe Anastasia! Polițiștii botoșăneni caută o fată, de 13 ani, dată dispărută de familie

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.