APC Botoșani a participat la un nou atelier de lucru internațional

APC Botoșani a participat la un nou atelier de lucru internațional

În perioada 24-31 martie doamna profesoară Carmen Silvia Ciobanu din partea Asociației pentru Consumatori Botoșani (APC) a participat la un atelier online de instruire pentru profesioniștii din domeniul consumatorilor privind valorificarea sfaturilor și parteneriatelor consumatorilor („Leveraging Consumer Advice & Partnerships”). 

Acest proiect se derulează în întreaga Europă sub genericul „Consumer PRO”- o inițiativă a Comisiei Europene implementată de BEUC - organizație umbrelă pentru 46 de organizații independente de consumatori din 32 de țări - pentru a consolida mișcările consumatorilor europeni.

Întâlnirile, care s-au desfășurat online pe platforma Zoom, au debutat cu expunerea d-nei Carol Ann Gvineria, reprezentanta BEUC, având ca temă ”Explorarea empatiei și a prezenței abilităților cheie de consiliere și importanța acestora”.

Invitații au adus în prim plan  probleme de actualitate, una dintre ele fiind aceea de a lua în considerare factorul psihologic. Nu este suficientă doar cunoașterea legilor pentru soluționarea unor probleme ridicate de consumatori ci este important să stăpânim tehnici de comunicare asertivă, să fim capabili să răspundem provocărilor și din punct de vedere emoțional, iar pentru aceasta, orice consultant trebuie să dețină abilități de comunicare consultativă a dezvoltat subiectul în prezentarea sa, dl Christian Murphy.

O altă problemă abordată a fost ”Consilierea de adaptare: Înțelegerea factorilor de risc care pun consumatorii în situații de vulnerabilitate.” S-au creat grupuri de lucru la care participanții au aderat în funcție de nevoile detectate în cadrul organizațiilor, având posibilitatea să dezvolte mai multe teme  propuse precum:

1. Patrick Siskov & Larissa Zwingel, VZVB Munchen, Germania: Lucrul cu migranții și consumatorii cu venituri mici.

2. Monika Kosińska, Konsumentow, Polonia: Colaborarea cu consumatorii - refugiați ucraineni.

3. Salomé Mamedé, DECO Changers, Portugalia: Lucrul cu tinerii consumatori

4. Petra Cakovska, SOS Slovacia: Lucrul cu consumatorii cu dizabilități

5. Julia Wadoux, Age Europe, Belgia: Colaborarea cu consumatorii adulți în vârstă

Prin conectarea consilierilor de consumatori s-au împărtășit idei și exemple de bune practici, profitând de expertiza fiecărui participant, acumulând experiențe colective.

Atelierul s-a încheiat cu crearea unor proiecte transnaționale ale participanților după identificarea unor probleme comune ale diverselor țări implicate, precum și cu  prezentarea unor proiecte implementate de succes precum:

1. Guido Steinke, Die Verbraucher Initiative, Germany Project: Lucrul cu consumatorii mai în vârstă.

2. Heike Klees, VZVB, Project leader of 'Strengthening consumers in the Neighbourhood' Germany

Project: Responsabilizarea consumatorilor din cartierele urbane.

3. Ronan Convery, Senior Consumer Empowerment Officer, Norther Ireland

Consumer Council Project: Parteneriat local de lucru cu consumatorii cu dizabilități

S-a abordat problema cunoasterii unor tehnici psihologice de comunicare, s-a pus accent pe apelurile telefonice primite de la consumatori si starea lor emotionala, s-au prezentat proiecte implementate careau avut succes.

Nu au lipsit sesiunile de întrebări și răspunsuri, discuțiile cordiale și sfaturile reciproce. S-a constatat că problemele consumatorilor sunt aceleași peste tot în Europa, că există aceleași categorii vulnerabile, iar tinerii sunt implicați în diverse activități extra-școlare și de voluntariat, fiind cei care devin consumatori la rândul lor, dar totodată cei mai în măsură să ajute categoriile sociale defavorizate.

Au fost multe camere si participare prin rotatie in functie de subiecte, prezentări, filmulețe multe discutii deschise si colaborari, s-au lucrat si pe proiecte demonstrative in colaborare cu ceilalti participanti. Reprezentanta APC Botoșani a  descris un proiect avand ca grup tinta tinerii ca viitori consumatori, cu scopul de a-i face să constientizeze valoarea lor ca persoane ce pot ajuta celelalte grupuri defavorizate prin competențele digitale si cunostințele legislative pe care le detin, cu accent pe activitati extrascolare si voluntariat.

- Valorificarea sfaturilor și parteneriatelor consumatorilor în activitatea organizată de BEUC ne-a îmbunătățit competențele și experiența într-un mod inedit - a declarat în final doamna prof.  Carmen Silvia Ciobanu reprezentant al APC Botoșani.

Stirea anterioara

Monografie lansată sâmbătă, la Biblioteca Județeană Botoșani

Stirea Urmatoare

Accident! Persoană rănită în urma unui impact dintre două mașini pe o stradă din Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.