Alegeri 2016! Mi-am schimbat domiciliul cu puțin timp înainte de alegeri. Unde votez?

Alegeri 2016! Mi-am schimbat domiciliul cu puțin timp înainte de alegeri. Unde votez?

Alegerile locale din 5 iunie sunt primele alegeri informatizate, datele personale ale alegatorilor urmand sa fie verificate cu mare atentie, pentru prevenirea fraudelor.

Ce se intampla in cazul in care o persoana se muta legal dintr-o localitate in alta cu putin timp inainte de ziua votului?

Intrebarea face trimitere la Legea 115/2015 care prevede ca alegatorii pot solicita primarului inscrierea in Registrul electoral "pana cel mai tarziu cu 45 de zile inaintea datei scrutinului". Ce se intampla daca cineva isi schimba legal domiciliul in intervalul celor 45 de zile premergatoare scrutinului?

„Va puteti exercita dreptul de vot in cadrul sectiei de votare la care este arondata adresa noului domiciliu, daca faceti dovada cu actul de identitate ca aveti domiciliul pe raza respectivei sectii de votare. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare va va inscrie in listele suplimentare", se arata in raspunsul primit de la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

Totodata, AEP informeaza ca in situatia in care alegatorul figureaza in Registrul electoral cu vechea adresa de domiciliu, cu care a fost arondat altei sectii de votare, conform art. 85 alin 4 din Legea 115/2015, „presedintele biroului electoral al acelei sectii de votare va fi notificat de catre sistemul informatic in acest sens si il va radia din lista electorala permanenta".

Cateva prevederi din Legea 115/2015

Art. 18.
(1) Pana cel mai tarziu cu 45 de zile inaintea datei scrutinului, cetatenii cu drept de vot care si-au stabilit resedinta in circumscriptia electorala in care au loc alegeri pot solicita primarului, pe baza actului de identitate, inscrierea in Registrul electoral cu adresa de resedinta pentru scrutinul respectiv

(2) Persoanele prevazute la alin. (1) isi exercita dreptul de vot la scrutinul pentru care au solicitat inscrierea in Registrul electoral cu adresa de resedinta numai in circumscriptia electorala unde isi au resedinta

(3) Persoanele prevazute la alin. (1) vor figura numai in listele electorale permanente ale circumscriptiei electorale unde isi au resedinta

(4) In ziua votarii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare inscrie in lista electorala suplimentara, in conditiile prevazute la art. 85 alin. (2) - (4), persoanele prevazute la alin. (1) care nu au solicitat inscrierea in Registrul electoral cu adresa de resedinta

(5) Presedintele biroului electoral al sectiei de votare inscrie in lista electorala suplimentara, in conditiile prevazute de art. 85 alin. (2) - (4), persoanele omise din lista electorala permanenta, care se prezinta la vot.

Art. 19.
Un alegator poate fi inscris numai intr-o singura lista electorala.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.