Noi discipline ar putea fi introduse în şcoli: „Ne consultăm cu doctorii de la Parhon”

Noi discipline ar putea fi introduse în şcoli: „Ne consultăm cu doctorii de la Parhon”

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, va cere omologului de la Educaţie, Remus Pricopie, introducerea în şcoli a orelor de educaţie sanitară în care elevii să înveţe de la cum să acorde primul ajutor, la cum să se hrănească sănătos, în contextul creşterii alarmante a obezităţii.

„Este nevoie de intensificarea educaţiei copiilor privind alimentaţia corectă şi sănătoasă coroborate cu mişcarea şi sportul pe fondul creşterii obezităţii. Voi avea o discuţie cât mai aplicată cu ministrul Educaţiei pentru introducerea orelor de educaţie sanitară, în care elevilor să li se predea de la banalul curs de prim ajutor, dar pe care puţini îl cunosc, până la alimentaţia corectă şi sănătoasă. Ne consultăm cu doctorii de la Parhon, dar cred că trebuie să ajungem la ore suplimentare de sport în şcoală", a spus ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, prezent alături de ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, la ianugurarea unei săli de sport pentru copiii internaţi la Institutul de Endocrinologie Parhon din Capitală, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii. La rândul ei, Gabriela Szabo a spus că este nevoie de mărirea numărului orelor de sport şi educaţie fizică, atât în şcoli, cât şi în universităţi.

„Una dintre priorităţile noastre este aceea de a avea cât mai multe ore de sport în şcoală. (...) Avem o mare suferinţă în ceea ce priveşte infrastructura. Trebuie să vedem cum putem convinge primarii să reabilitaeze bazele sprotive pentru că pe unele chiar a crescut iarba, iar multe nu au vestiare. Să vedem cum putem să le reabilităm, pentru că Guvernul nu are bani pentru toate. Totodată, trebuie să facem multă educaţie pentru sport şi mişcare, pentru că 60 la sută din dintre români nu practică niciun sport şi nu fac mişcare Şi chiar dacă lângă şcoli sunt fastfood-uri, la fel cum sunt şi la Londra, copii trebuie să fie educaţi ce să mănânce sau măcar să facă mişcare după ce au mâncat", a declarat Szabo.

Managerul Institutului Parhon, Diana Loreta Păun, a spus că obezitatea la copil este o problemă de sănătate publică. Totodată, medicul Constantin Dumitrache, fost director al institutului, a spus că doamnele ar trebui să gătească acasă.

„Fast food este peste tot, iar acasă nu se mai face nimic. Copiilor li se pune cheia de gât şi banii în buzunar, iar ei nu-şi cumpără ceea ce trebuie , ci ceea ce le place. În '47 era cam 5 la sută din populaţie obeză, acum avem 40 la sută", a spus Dumitrache.

Acesta a arătat că obezitatea are multiple complicaţii, de la bolile cardiace, manifestate şi prin infarct la 20 de ani, la diabet, care în urmă cu zece ani afecta 150.000 de români, iar în prezent afectează un milion de români. Ministerul Tineretului şi Sportului împreună cu Institutul Naţional de Endocrinologie "C. I. Parhon" au semnat, luni, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, un protocol de colaborare prin care susţin dezvoltarea sportului de performanţă şi a celui de masă şi stimularea mişcării în rândul tinerilor.

În institut, a fost amenajată o sală de antrenament şi recuperare sportivă pentru pacienţii care suferă de obozitate, cu aparatură asigurată de Ministerul Tineretului şi Sportului. Sursa: realitatea.net

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

WhatsApp introduce o nouă funcție. La ce va folosi Hidden Group

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.