Cum alegi facultatea potrivită. Criterii în funcţie de aptitudini, pasiuni şi personalitatea ta

Cum alegi facultatea potrivită. Criterii în funcţie de aptitudini, pasiuni şi personalitatea ta

S-a dat startul la înscrierile la facultate, iar cei mai mulţi tineri nu ştiu cu adevărat ce li se potriveşte. Experţii în orientare în carieră îi sfătuiesc pe absolvenţii de liceu să aleagă o specializare în funcţie de aptitudini, de pasiuni şi, nu în ultimul rând, în funcţie de personalitatea lor.

Cea mai mare dilemă a tinerilor care se înscriu în perioada aceasta la facultate este ce specializare să aleagă şi asta fiindcă au dus lipsă de consiliere şi orientare profesională în timpul şcolii. Experţii atrag atenţia că jumătate din tinerii care dau acum admiterea la facultate se află în această situaţie şi în doar câteva luni vor fi în risc de abandon universitar. Psihologii şi consilierii şcolar îi sfătuiesc pe tineri să se concentreze pe ceea ce le face plăcere, pe abilităţile lor şi să se orienteze şi după piaţa muncii. Psihologul Mihai Copăceanu a explicat pentru „Adevărul“ că tinerii care dau la facultate se împart în trei categorii: cei care ştiu sigur ce vor să studieze (în jur de 20%), cei care oscilează între două-trei opţiuni similare (aproximativ 35%) şi majoritatea (circa 45%) care nu ştiu ce vor să facă mai departe.

 „Este o categorie foarte mare de tineri indecişi, dezorientaţi, care sunt constrânşi de anumite condiţii şi care nu ştiu ce facultate să aleagă. Aceştia sunt tinerii în risc de abandon universitar chiar din primul an de facultate. Sfatul meu pentru cei care îşi aleg anul acesta o facultate este să se ducă la consilier, la psiholog, unde să facă nişte teste de personalitate care să-i arate cam ce li se potriveşte ca domeniu. În afară de aceştia, mai există o categorie constrânsă de părinţi, care le spun că nu au bani să-i dea la o universitate în străinătate sau în alt oraş, sau care vor să-i ţină aproape ca să-i controleze“, a explicat Copăceanu. Specialistul mai atrage atenţia că cei care îşi aleg o facultate care nu li se potriveşte vor regreta mai târziu că şi-au pierdut câţiva ani din viaţă studiind ce nu le place.

„De aceea este esenţială orientarea în carieră din liceu, altfel, ei se vor pierde pe drum, vor abandona facultatea, se vor înscrie la alta, şi tot aşa“, arată psihologul.

Eşec asigurat dacă te orientezi numai după aspectele financiare

Ca să îşi aleagă cu succes o facultate, din curricula pentru care au optat tinerii trebuie să facă lucruri care îi interesează, pentru care sunt motivaţi să înveţe şi să cerceteze, a explicat Mihaela Feodorof, consilier şi expert în orientare în carieră. „Eşecul este asigurat dacă faci ce nu îţi place şi te orientezi numai după aspectele financiare şi industriile care sunt pe val. Nu Bac-ul este răscrucea de drum, ci primul an de facultate, pe care rişti să-l abandonezi dacă nu îţi place ceea ce ai ales să studiezi. Trebuie să pui laolaltă interesele cu capacitatea. Spre exemplu, dacă eşti absolvent de Real şi capacitatea ta e deja formată pe anumite domenii, trebuie să vezi care anume te pasionează mai mult dintre acestea şi să-ţi imaginezi ce te vezi făcând după facultate. Spre exemplu te vezi lucrând într-o mulţinaţională? De asemenea, contează şi ce atitudine ai faţă de studii. Dacă nu îţi face plăcere să studiezi şi dacă nu ai capacitatea de a structura informaţia într-un ritm alert, atunci mai degrabă te duci către un program universitar mai aplicat“, i-a sfătuit Feodorof pe viitorii studenţi.

De asemenea, psihologul şcolar Diana Ioaneş subliniază importanţa apelării la un consilier pentru orientarea în carieră. „Aptitudinile se descoperă printr-o discuţie cu un psiholog, prin experienţă personală sau prin teste de aptitudini profesioniste, care se găsesc doar în cabinetele de psihologie şi consiliere. Este nevoie de un nivel înalt de autocunoaştere pe linia aptitudinilor. Poate mi-ar plăcea mie să cânt, dar n-au auz muzical, aşa cum nu pot fi nici psiholog dacă sunt autist. Sunt meserii în care sociabilitatea este un factor necesar, precum medicina sau chiar psihologia. Pe de altă parte, profesorii trebuie să fie qactivi, dinamici, să insufle energie”, a explicat Diana Ioaneş, psiholog şcolar la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”.

Alegerea facultăţii, o loterie
Şi consilierii din mediul universitar subliniază că este foarte importantă orientarea în funcţie de aptitudini. „Tinerii trebuie să facă o corelaţie foarte bună între abilităţi şi facultatea aleasă. Este o lipsă acută de orientare informativă la nivel de liceu şi practic alegerea facultăţii devine o loterie. Dacă ajung totuşi ca în primul an să realizeze că nu au ales o specializare care li se potriveşte, atunci ar trebui să apeleze la centrele de consiliere în carieră din cadrul universităţilor, însă numărul consilierilor este mic în raport cu numărul studenţilor. De asemenea, tinerii trebuie să aibă grijă la ceea ce am putea numi «mituri de carieră», care pornesc de cele mai multe ori din percepţiile, frustrările şi lipsa de informaţii a părinţilor“, a explicat Marian Crăciun, consilier în cadrul Universităţii din Bucureşti.

Tocmai această lipsă acută de consilieri atât în mediul preuniversitar cât şi în mediul universitar este lucrul pe care îl semnalează şi consilierul şcolar şi psihologul Diana Ioaneş. Ea spune că orientarea în carieră trebuie făcută la un psiholog şcolar, nu cu teste din reviste. „Trebuie să îşi cunoşti aptitudnile şi de cele mai multe ori sistemul nostru de învăţământ nu le descoperă. Te poţi orienta în funcţie de ce pasiuni ai , dacă eşti sociabil, dacă eşti empatic, dacă eşti foarte activ“, a explicat Ioaneş.

86 de specializări intră în lichidare
Nu mai puţin de 86 de specializări de licenţă intră în lichidare începând cu anul universitar următor fiindcă nu mai sunt cerute pe piaţa muncii şi nici nu le mai stârneşte interesul candidaţilor, a explicat pentru „Adevărul“ ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. „Cele 86 de programe au intrat în lichidare din cauza relevanţei foarte scăzute pe piaţa muncii, din cauza căutării scăzute din partea tinerilor şi din cauza slabei calităţi a actului educaţional“, a explicat Cîmpeanu.

Programele acestea se alătură celor 186 de specializări care au intrat în lichidare în anul 2013 şi celor 135 de specializări care au intrat în lichidare în 2014. Printre specializările care vor intra în lichidare se numără şi unele de la marile universităţi de stat: Universitatea din Bucureşti - Specializarea Chimie în limba franceză de la Facultatea de Chimie; Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti - Specializările Asistenţă de farmacie; Asistenţă dentară; Audiologie şi protezare auditivă; Laborator clinic; Radiologie şi imagistică - de la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală; Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti - Specializarea Administrarea afacerilor în comerţ, turism, servicii, merceologie şi managementul calităţii (ID) - de la Facultatea de Business si Turism; Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca – Specializarea Informatică (în limba maghiară, la Odorheiu Secuiesc) - de la Facultatea de Matematică şi Informatică.

Facultăţile care asigură angajarea pe piaţa muncii
Tinerii care se orientează zilele acestea spre facultate trebuie să aleagă cu mare grijă specializarea pe care o vor urma pentru că le va pava drumul spre o carieră, susţin specialiştii. Practic, cel mai important este să se orienteze în funcţie de piaţa muncii şi de aptitudinile lor, mai spun experţii. Dacă ne uităm la angajabilitatea pe piaţa muncii, observăm că sunt câteva domenii în vogă. Este vorba de informatică (IT), medicină, arhitectură, construcţii, energetică, autovehicule rutiere, finanţe-bănci sau design-industrii creative, potrivit expertului în Educaţie Marian Staş.

„Acestea vor fi cu siguranţă în top în următorii 10-15 ani, din motive de deficit de ofertă până acum. Aici mai fac o distincţie, importantă pentru generaţiile tinere: trebuie să ştie să aleagă între a face bani mulţi imediat şi a învăţa să-şi construiască înţelept cariere solide, care cu siguranţă le vor aduce şi venituri pe măsură. Evident, recomand a doua variantă fiindcă organizaţiile serioase nu încurajează saltul din job în job, ca fluturele din floare în floare, au nevoie de profesionişti de încredere, buni coechipieri şi foarte competenţi“, a explicat Marian Staş.

„O altă variantă deosebit de interesantă este antreprenoriatul, care presupune un set aparte de calităţi: intuiţie, curaj, perseverenţă, anduranţă, foarte bună toleranţă la eşecuri în serie până dai de aur cu o idee isteaţă şi o excelentă capacitate de networking”, mai spune Staş.

Facultăţile tehnice asigură o angajare rapidă
În opinia lui Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră, sunt câteva facultăţi care dau meserii sigure. Printre acestea se numără Facultatea de Transporturi, Facultatea de Automatică şi Facultatea de Electronică.

„Sunt angajatori care vin şi iau studenţi chiar de pe băncile facultăţii, din momentul în care aceştia fac stagii de practică. Atunci când termină facultatea, angajatorii îi întreabă ce ştiu să facă, practic, şi nu teoretic”, a explicat consilierul în carieră.

De asemenea, Chicioreanu spune că absolvirea unei Facultăţi de medicină garantează obţinerea unui loc de muncă, în special în străinătate sau în clinicile private de la noi, în timp ce şi cei care termină o Facultate de Geografie au şanse mari să se angajeze, în special în domeniul turismului. Totodată, şi Facultatea de Matematică-Informatică le asigură absolvenţilor un loc de muncă.

Cum aleg candidaţii facultatea în prezent
Specialistul susţine că, la ora actuală, candidaţii aleg facultatea din două perspective. „Merg pe recomandarea părinţilor sau pe trend - dacă sunt mulţi care optează pentru facultatea respectivă. Important ar fi ca facultăţile din ţară să îşi adapteze oferta în funcţie de angajatorii din zonă, să existe o corelare între ce oferă piaţa muncii şi ce se studiază la şcoală”, a conchis consilierul în carieră.

Experţii arată că în Occident copiii beneficiază încă de la vârste fragede de programe complexe de consiliere psihologică, rolul specialiştilor fiind acela de a rezolva problemele de comportament care apar la vârste mici şi de a susţine copilul în dezvoltarea sa personală. „Orele de consiliere pot identifica acele abilităţi şi arii intelectuale cu potenţial de dezvoltare, dar şi lacune, probleme, dezechilibre, conflicte şi tulburări ale celor mici încă din fază incipientă, pentru a putea fi ulterior controlate şi remediate”, arată experţii. (Oana Crăciun) sursa:adevarul.ro

Stirea anterioara

Mallurile şi hipermarketurile vor fi controlate la sânge de Fisc

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.