Centrul de Excelență Botoșani: Webinar interactiv cu tema „Inteligența ca dar și responsabilitate”

Centrul de Excelență Botoșani: Webinar interactiv cu tema „Inteligența ca dar și responsabilitate”

Vineri, 21.01.2022, între orele 16.00 – 19.00, elevii de liceu și profesorii coordonatori din cadrul Centrului de Excelență Botoșani, au participat la Webinar-ul interactiv cu tema „Inteligența ca dar și responsabilitate”. 

Webinar-ul a reprezentat o provocare, pe care doamna Conf. Univ. Dr. Adela MORARU de la Universitatea Dimitrie Cantemir – Târgu Mureș, în colaborare cu domnul director al CEX, prof. Gabriel Hârtie și doamna psiholog Irina Panainte, au lansat-o elevilor și profesorilor din cadrul Centrului Județean de Excelență Botoșani, o oportunitate de a lua parte la o dezbatere despre talent și performanță, despre sens, spiritualitate, valoare și inteligență.

Organizarea acestui webinar a plecat, pe de o parte de la ideea că e important ca fiecare elev care face efort suplimentar pentru obținerea performanței să-și cunoască potențialul pe care îl are, să fie conștient de acesta  și să îl valorifice astfel încât să fie autorii Binelui  și pe de altă parte, de la ideea că profesorii reprezintă factorul principal care reușește să stimuleze și să valorifice la maximum resursele și potențialul individual al elevului.

Doamna conf. Univ. dr. Adela Moraru, specialist în psihologie cognitivă, neuropsihologie și psihologia personalității, a însoțit participanții într-o călătorie introspectivă în care participanții au descoperit, rând pe rând, că fiecare  este un EROU al cărui drum depinde de modul propriu în care și-l construiește și îi dă sens. Eroul este înzestrat cu daruri sau aptitudini diferite pe care este chemat să le descopere: inteligențe multiple – lingvistică, logică, muzicală, kinestezică – și cu trăsături de personalitate unice - extroversiune, conștiinciozitate, stabilitate emoțională, etc. Împreună cu partenerii de dialog – elevi și profesori - s-au stabilit căile prin care acest potențial nativ poate fi transfigurat într-o performanță remarcabilă. Intervențiile Ioanei și ale Teodorei au punctat importanța disciplinei și efortului perseverent în reușita în orice domeniu. Elevele au subliniat că profesorii și experții într-un domeniu pot fi modele  ce susțin evoluția unui tânăr, dar acesta este chemat să își descopere propria vocație și cale de expresie.

Eroul poate avea momente de dificultate sau de criză pe parcursul vieții, dar le poate depăși prin asumarea riscurilor, tolerarea ambiguității și gestionarea optimă a eșecurilor. Sensul acestor experiențe este unul de creștere, de dinamică a vieții spre actualizarea potențialului interior. Ținta eroului este atât cuantificabilă ca obiective atinse – ex. opere literare, artistice, premii, concursuri, recunoaștere academică, etc – cât și una personală, de devenire umană și  spirituală: de a pune aceste realizări în slujba Binelui, Frumosului și Adevărului. Valoarea unui om transcende istoria prin binele produs culturii care l-a format. Intervențiile punctuale ale lui Pavel, elev în cadrul CEX, au marcat accentele spirituale ale discuției cu exemple edificatoare din cultura română. 

„M-am implicat în organizarea acestui Webinar pentru că, e uimitor cum, fiecare dintre elevi, reprezintă o „colecție de inteligențe” exprimate prin moduri variate de învățare și prin modalități particulare de exprimare a achizițiilor dobândite și e foarte important ca aceste inteligențe să își găsească sensul”, a afirmat domnul director al CEX, prof. Gabriel Hârtie.

Webinar-ul a constituit un eveniment de succes, care a trezit în fiecare participant curiozitatea de a studia, de a se (auto)descoperi, de a înțelege că darul cu care sunt înzestrați, INTELIGENȚA, reprezintă în egală măsură și o responsabilitate de a-l dedica unor idealuri nobile.

Stirea anterioara

Tratament natural pentru durerea de cap

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.