Când vor ajunge manualele gratuite la elevii de-a XI-a şi a XII-a

Când vor ajunge manualele gratuite la elevii de-a XI-a şi a XII-a

Data de 5 octombrie era termenul-limită până la care cele peste trei milioane de manuale gratuite pentru clasele a XI-a şi a XII-a ar fi trebuit să iasă din tipografii şi să fie livrate către inspectoratele şcolare.

Frumoasă coincidenţă putea să fie. Chiar de Ziua Educaţiei să se încheie operaţiunea şi astfel elevii din clasele superioare ale liceelor să aibă un real motiv de bucurie. În condiţiile în care este pentru prima oară, după 1990, când ei beneficiază de manuale cu titlu gratuit.

Până anul trecut, cărţile acestea erau cumpărate de părinţi de pe piaţa liberă. Conform legislaţiei actuale, de manuale gratuite beneficiază numai elevii din învăţământul obligatoriu, deci până în clasa a X-a. Numai că în urmă cu câteva luni a venit de la Guvern un anunţ. Era la începutul lui august când am aflat de intenţia Executivului ca şi elevii din clasele superioare ale liceului, deci a XI-a şi a XII-a, să primească, din acest an, cărţi scolare în mod gratuit. Cu siguranţă că mulţi părinţi au răsuflat uşuraţi, la gândul că vor face o economie substanţială în propriul buget.

Ei bine, a început anul şcolar, dar manualele pentru elevii din clasele mari încă nu au sosit. Deja primele şedinţe cu părinţii au avut loc, în licee. Vorbesc şi din proprie experienţă, fiul meu fiind în clasa a XI-a. Părinţii întreabă ce se întâmplă cu manualele. Diriginta ridică din umeri. Nu se ştie încă nimic. Oamenii se întreabă, pe bună dreptate, dacă nu ar fi mai bine să meargă în librării şi să cumpere cărţile. Treaba nu e simplă. La fiecare materie trebuie să cumperi acel manual indicat de profesor. Diriginta spune că, pentru moment, situaţia nu e gravă. Profesorul are, la clasă, pentru el, un manual. Elevii copiază lecţia la zi, cu ajutorul telefonului, ca să aibă ce să citească acasă, pe calculator. În plus, îşi notează ce predau dascălii la clasă. Normal, noi, românii, avem această capacitate de a ne adapta la orice problemă şi a rezolva o situaţie ce pare greu de depăşit.

Evident că lucrurile nu pot rămâne aşa, pentru că aceşti elevi sunt în faţa primului mare test din viaţa lor, Bacalaureatul. Chiar şi cei de-a XI-a sunt deja în focuri. În luna martie vor susţine prima simulare a Bac-ului. Au deci nevoie de manuale, cel puţin cele de la materiile pentru examen.

Dorind să văd care e situaţia, am telefonat mai întâi la Ministerul Educaţiei, vorbind cu purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mirabela Amarandei. Aceasta spune că operaţiunea de livrare a manualelor pentru clasele a XI-a şi a XII-a este în plină desfăşurare, la nivelul întregii ţări, totul urmând să se încheie pe 5 octombrie. Adică ieri. “Acesta este termenul-limită”, spune oficialul. Este vorba despre termenul până la care manualele trebuie să plece din tipografii şi să ajungă în depozitele inspectoratelor şcolare judeţene. După ce ajung în depozite, manualele sunt distribuite către fiecare liceu, de treaba asta ocupându-se fiecare inspectorat şcolar în parte.

Lucrurile sunt privite din cu totul altă perspectivă de editori, care susţin că întreaga operaţiune a început târziu, comenzile pentru tipărirea manualelor pentru clasele a XI-a şi a XII-a ajungând abia la începutul lunii septembrie. De atunci, tipografiile au fost asaltate de un volum imens de muncă, la care cu greu fac faţă. Asta spune preşedintele Uniunii Editorilor din România, Cristian Greşeanu. „Dacă aceste comenzi ar fi venit din iunie, era cu totul altceva, acum lucrurile erau rezolvate”.

Este totuşi o veste bună în toată povestea asta. Editorii susţin că tipărirea tuturor manualelor pentru clasele a XI-a şi a XII-a se va încheia în jurul datei de 20 octombrie, astfel încât pe la sfârşitul acestei luni sunt toate şansele de-a ajunge efectiv la elevi. Aşadar, părinţi, nu vă grăbiţi să cumpăraţi manuale de pe piaţa liberă. Mai aveţi, vorba lui Caragiale, puţintică răbdare! Sursa: cotidianul.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.