Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Argint istoric câştigat de Colegiul Laurian în cinstea Marii Uniri

Argint istoric câştigat de Colegiul Laurian în cinstea Marii Uniri

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Invatamant

Două eleve ale Colegiului „August Treboniu Laurian” s-au clasat pe locul al II-lea într-un concurs organizat de Facultatea de Istorie şi Liga Studenţilor din facultatea de Istoria a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Aflată la a VIII-a ediție, competiţia intitulată „Istoria în licee ”N. Iorga” a fost dedicată în acest an Marii Uniri a Românilor.

Într-o primă etapă, lucrarea elevelor Suceveanu Iulia si Alexandra Ciotir, intitulată Voluntarii ardeleni și bucovineni în actul Marii Uniri, coordonată de profesorul Tana Onofrei, a fost selectată, ca finalistă, dintre cele 24 de proiecte trimise din întreaga țară. Pentru redactarea lucrării elevele au studiat documente din arhivele din Botoșani, Iași și Suceava, reuşind să evidențieze aspecte inedite ale contribuției ardelenilor și bucovinenilor, înrolați în Corpurile de voluntari, la unirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei. Unul din episoadele evocate este cel al drapelului - un steag tricolor pe care era scris "Libertate sau moarte!" - dat de Simion Murafa, basarabean de origine, batalionului de voluntari “Avram Iancu”, pentru a fi dus la Marea Adunare de la Alba-Iulia. Drapelul primit la Chişinău, în vara anului 1917, de către voluntarii care veneau din Rusia, a fost dus, după Marea Adunare, la sediul „Astrei” din Sibiu, în decembrie 1918, iar apoi depus solemn în Catedrala Încoronării, la 28 iunie 1925, cu prilejul Congresului Uniunii Foştilor Voluntari Români.

Pentru expunerea în fața juriului și a tuturor participanților din Neamț, Iași, Tecuci, Galați, Pașcani, Fălticeni etc. au fost selectate doar 10 lucrări, prezentarea celor din Colegiul Laurian primind felicitări de la decan, profesori universitari și studenți. „Astfel, premiul al II-lea obținut este un dublu câștig din perspectiva a ceea ce s-a putut demonstra: valoarea educației patriotice și istorice în Laurian și modul în care elevii colegiului știu să celebreze eroii neamului și marea sărbătoare a românilor de pretutindeni.”, a explicat profesorul Tana Onofrei.

Tot în cinstea Marii Uniri, elevi ai Laurianului au realizat zilele trecute un pelerinaj în orașul Unirii, vizitând nu doar Alba Iulia ci şi mausoleele de la Mărășești și Mărăști. Proiectul „Laurianul cinstește eroii” va continua şi în această săptămână, urmând ca pe 1 decembrie elevii Laurianului să depună flori și lumânări la mormintele celor 10.000 de soldați români îngropați în cel mai mare cimitir românesc din afara granițelor țării, la Zvolen, în Slovacia. - Irina SIMINICEANU


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Invatamant: Alte articole din Botosani