Platforma Temu, în centrul mai multor controverse. Este acuzată de practici înșelătoare

Platforma Temu, în centrul mai multor controverse. Este acuzată de practici înșelătoare

Temu, controversata platformă de comerț online, este acuzată de practici înșelătoare în Europa. Asociațiile europene ale consumatorilor au depus o plângere împotriva platformei din China.

Asociațiile europene ale consumatorilor au depus o plângere împotriva Temu. Platforma de comerț online este acuzată de manipularea utilizatorilor și încălcarea mai multor prevederi ale regulamentului UE privind comerțul online.

Temu numără peste 75 de milioane de utilizatori lunar în Uniunea Europeană
Platforma este acuzată că utilizează „interfețe înșelătoare” pentru a încuraja consumatorii să cheltuie mai mult.

Amintim că aplicația peste 75 de milioane de utilizatori lunar în Uniunea Europeană, conform AFP.

Monique Goyens, director general al Oficiului European al Consumatorului (BEUC), a scos în evidență mai multe probleme.

De exemplu, spune el, utilizatorii se confruntă cu multe obstacole atunci când doresc să-și închidă contul.

„Consumatorilor li se oferă versiuni diferite, mai scumpe, atunci când au dat click pe un anumit produs și se confruntă cu multe obstacole atunci când doresc să-și închidă contul”, a declarat Monique Goyens, director general al Oficiului European al Consumatorului (BEUC).

Oficiului European al Consumatorului (BEUC) reprezintă 45 de asociații independente pentru protecția consumatorului.

BEUC a depus o plângere la Comisia Europeană
În acest context, BEUC a depus o plângere împotriva aplicației din China la Comisia Europeană. Simultan, 17 dintre aceste asociații au alertat autoritățile naționale competente, cu excepția României.

De asemenea, BEUC acuză Temu că nu oferă consumatorilor informații esențiale despre vânzătorii produselor și despre conformitatea acestora cu cerințele UE de siguranță.

Un alt aspect criticat este lipsa informațiilor suficiente despre sistemele de recomandare ale Temu. Este criticat și modul în care criteriile utilizate duc la afișarea anumitor produse.

Potrivit sursei menționate, asociația italiană de consumatori Altroconsumo a testat 13 produse cosmetice vândute pe platformă.

Astfel, a descoperit că nouă dintre acestea nu specificau complet lista ingredientelor, încălcând regulamentele UE.

La rândul ei, Federația Germană a Organizațiilor Consumatorilor (VZBV) a acuzat Temu la începutul anului de afișarea recenziilor înșelătoare ale produselor.

Platforma a fost acuzată și de inducerea în eroare a consumatorilor în privința reducerilor de preț. În urma acestor plângeri, Temu a operat modificări ale platformei.

Totuși, acestea sunt aplicabile doar pe piața germană.

Amintim că în februarie a intrat în vigoare pachetul legislativ privind serviciile digitale. Acesta impune noi obligații platformelor online pentru a proteja utilizatorii împotriva conținutului ilegal.

Printre altele, regulamentul interzice interfețele înșelătoare și impune transparență privind algoritmii utilizați pentru a viza utilizatorii de internet.

Stirea anterioara

Descoperă beneficiile uimitoare ale ceaiului de păpădie

Stirea Urmatoare

Vino la cea mai veselă competiție a toamnei: „Cursa de Rățuște”, pe râul de rafting de la Cornișa Aquapark! - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.