ATENȚIE! Pătrunjel, mărar, ceapă verde și spanac, cu pesticide care depășesc limita maximă admisă

ATENȚIE! Pătrunjel, mărar, ceapă verde și spanac, cu pesticide care depășesc limita maximă admisă

Cei care cumpără legume precum ceapă vede sau pătrunjel din piață trebuie să aibă mare grijă. Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a descoperit în urma controalelor mai multe legume cu pesticide peste limita maximă admisă.

Ceapă verde cu pesticide peste limita admisă
În urma unor controale efectuate de către Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) în perioada 1 ianuarie – 10 aprilie 2024, rezultatele analizelor au arătat că anumite legume, printre care mărarul, spanacul, ceapa verde și pătrunjelul, conțin reziduuri de pesticide cu valori ce depășesc limita maximă admisă (LMA).

Potrivit comunicatului oficial transmis de către ANF joi, din cele 426 de probe analizate în cadrul controlului oficial, 11 probe au prezentat niveluri de pesticide peste limitele maxime admise. Cele mai multe dintre aceste probe non-conforme au fost descoperite în legume, subliniindu-se necesitatea unei atenții sporite în monitorizarea acestor culturi.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au precizat că în planul de control anual s-a acordat o atenție deosebită monitorizării culturilor menționate, având în vedere că și în anii anteriori s-au înregistrat neconformități similare.

În situațiile în care s-au depășit limitele maxime admise ale reziduurilor de pesticide în probe, ANF a notificat Punctul Național de Contact din cadrul Agenției Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), responsabil cu notificarea în Sistemul Rapid de Alertă în Alimente și Furaje al Comisiei Europene – iSRAFF. Aceste neconformități pot fi încadrate în mecanismul de Asistență și Cooperare Administrativă (AAC) în baza analizei riscului.

În plus, în cadrul autocontrolului, au fost primite și analizate 146 de probe la solicitarea producătorilor sau comercianților, toate probele analizate fiind conforme.

Un număr de 47 de produse agricole sunt monitorizate anul acesta
Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) desfășoară în mod constant controlul oficial al reziduurilor de pesticide din producția internă, asigurând aplicarea legislației privind alimentele și furajele, sănătatea animală și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor.

Programul de monitorizare a reziduurilor de pesticide în legume, fructe şi cereale face parte din Planul naţional multianual de control (MANCP) şi este elaborat in conformitate cu prevederile art. 30 din Regulamentului (CE) nr. 396/2005, privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare şi hrană de origine vegetală pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare si cu prevederile Regulamentul (UE) 2023/731 privind programul de control multianual coordonat al UE pentru anii 2024, 2025 şi 2026 vizând asigurarea respectării limitelor maxime ale reziduurilor de pesticide, precum şi evaluarea expunerii consumatorilor la aceste reziduuri din alimentele de origine vegetală şi animală, se arată în comunicat.

Prin urmare, pentru anul 2024, au fost planificate pentru monitorizare 2.245 probe reprezentate de 47 de produse agricole, din care 1.480 probe au fost planificate pentru a fi analizate de LCRPPPV- Bucureşti şi 765 probe de LRCRPPPV- Mureş.

Stirea anterioara

De ce ne dor articulaţiile? Care sunt cele mai frecvente cauze

Stirea Urmatoare

AJOFM Botoșani pregătește prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2024. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.