Florin Țurcanu anchetat de DNA: bănuit de trafic de influență și instigare la abuz în serviciu

Florin Țurcanu anchetat de DNA: bănuit de trafic de influență și instigare la abuz în serviciu

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, are calitatea de suspect în dosarul de corupţie instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava.

Potrivit unui comunicat de presă remis de procurorii anticorupţie Florin Ţurcanu este bănuit de trafic de influenţă, constând în aceea că în perioada 2012-2014, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, având influență asupra funcționarilor publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și a instituțiilor publice din subordinea CJ, i-a determinat să atribuie preferențial, prin încredințare directă sau prin încheierea de contracte, anumite activități de prestări servicii și de execuție lucrări, în favoarea SC Powerline SRL Botoșani.

„Urmare a acestui fapt, SC POWERLINE SRL Botoşani a încheiat în perioada 2012-2014 un număr de 15 contracte de prestări servicii, în valoare totală de 298.077 lei, plătite cu sume de bani din bugetul unor instituţiilor publice subordonate Consiliului Județean Botoșani, precum și un contract încheiat în luna august 2013, beneficiar fiind Consiliul Județean Botoșani și având ca obiect execuția și montajul a 260 panouri publicitare la nivelul judeţului Botoșani, în care era inserat mesajul cetăţenii sunt sprijiniţi de Preşedintele Consiliului Judeţean", în valoare de 130.000 lei, sumă încasată în totalitate de SC Powerline SRL în luna decembrie 2013", se precizează în comunicat.

Potrivit anchetatorilor: “în schimbul sprijinului acordat firmei Powerline SRL pentru încheierea contractelor mai sus-menționate, Țurcanu Florin i-a solicitat expres administratorului să presteze anumite servicii pentru filiala teritorială a partidului politic condus de acesta, atât în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie 2014 cât și în alte împrejurări, valoarea serviciilor fiind suportată de reprezentantul firmei, din banii personali, în cuantum de circa 4.000 lei.Tot de trafic de influenţă ar fi vorba şi în afacerea Nova Apaserv. Astfel, folosindu-se de ascendentul funcției de președinte în exercițiu al Consiliului Județean Botoșani și având influență asupra directorului executiv al SC Nova Apaserv SA, în decursul anului 2014 Ţurcanu ar fiintervenit asupra funcționarului public Gheorghincă Neculai, suspect în cauză, pentru ca acesta din urmă să întreprindă demersuri contrare îndatoririlor sale de serviciu, în scopul de a sprijini, facilita și determina încheierea unui contract de închiriere pentru un spațiu cu destinație de birouri dintre locatarul SC Nova Apa Serv SA Botoșani și locatorul SC Tratoria Trade SRL Botoșani, reprezentată prin asociatul unic și administrator Purice Vasile, suspect în cauză".

În schimbul sprijinului acordat, Țurcanu Florin a primit de la Purice Vasile, prin intermediul lui Gheorghincă Neculai, un comision de 20% (1.180 euro lunar), din valoarea chiriei lunare de 5.900 euro (exclusiv TVA) calculată la cursul BNR din ziua emiterii facturii. Plata comisionului către Țurcanu Florin s-a efectuat după semnarea și executarea contractului, în condițiile în care în luna iulie 2014, SC Nova Apaserv SA a efectuat plata unui avans în cuantum de 60.000 lei către SC Tratoria Trade SRL". O altă faptă de care este bănuit Florin Ţurcanu este instigare la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constând în aceea că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani și ordonator principal de credite, având competenţa legală de a aproba virări de credite în cadrul aceluiaşi capitol bugetar pentru bugetul propriu şi bugetele instituţiilor şi serviciilor publice subordonate Consiliului Județean Botoșani, pentru organizarea Târgului Expoziţional Agro-Zoo" desfășurat în perioada 21-22.09.2013 în localitatea Popăuți, în perioada august – septembrie 2013, cu intenție, Florin Ţurcanu l-a determinat pe Melniciuc Aurel, suspect în cauză, funcționar public și manager al CJCPCT Botoșani, să-și îndeplinească atribuțiunile de serviciu în mod necorespunzător, în scopul atribuirii în condiții ilegale a contractului de prestări servicii nr. 1433/09.09.2013 în valoare de 40.000 lei, în favoarea SC ANMARI BUSINESS Invest SRL, aparținând soției suspectului Honceriu Marius, administrator de facto. Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuțiunilor de serviciu de către suspectul Melniciuc Aurel, societatea în cauză a obținut astfel un folos necuvenit și totodată s-a cauzat o pagubă în cuantum de 17.500 lei, în dauna bugetului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani și implicit în dauna Consiliului Judeţean Botoşani, autoritatea publică locală care asigură prin subvenţii, finanţarea activităţii centrului. “La data de 01.10.2015, suspectului i s-au adus la cunoștință faptelea și încadrările juridice, drepturile și obligațiile procesuale în cauză", se mai precizează în comunicatul DNA. Sursa: stiri.botosani.ro.

Stirea anterioara

Un dorohoian este de astăzi şeful Cancelariei Prefectului

Stirea Urmatoare

Cod roșu de COVID! Județul care tocmai a decis să pună lacătul din nou

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Stiri similare din None