Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…” ediția XLVII-a la Botoșani

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…” ediția XLVII-a la Botoșani

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează duminică, 18 decembrie 2022, cea de-a XLVII-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”, în Piața Revoluției din Municipiul Botoșani.

Program:
• Orele 10:00 - 11:00 - adunarea grupurilor în Piața Revoluției;
• Orele 11:00 – 12:00 - parada grupurilor pe traseul: Str. Cuza Vodă (din Piața Revoluției până la Colegiul „A.T. Laurian”) – Str. Nicolae Iorga (de la Colegiul „A.T. Laurian” până la sensul giratoriu din Str. Calea Națională) – Str. Calea Națională (de la Podul de Piatră până la Direcția Muncii) – Str. Cuza Vodă (Piața Revoluției).
• Orele 12:00 – 19:00 - evoluția formațiilor.

Înștiințăm participanții la traficul rutier că în intervalul orar 11:00 – 12:00 circulația va fi oprită pe traseul desfășurării paradei formațiilor de datini și obiceiuri de iarnă: Str. Cuza Vodă – Str. Nicolae Iorga – Str. Calea Națională – Str. Cuza Vodă.

Coloana va fi însoțită de echipajele Poliției Rutiere Botoșani și ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani. Pentru buna desfășurare a evenimentului cultural vor fi alături de noi Poliția Locală Botoșani și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

Ne dorim ca botoșănenii să se bucure deplin de cel mai așteptat, logeviv, îndrăgit și de amploare festival al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, prin care se pregustă voioșia Sărbătorilor de Iarnă.În data de 14 decembrie 2022, poliţiştii de proximitate din municipiul Dorohoi alături de cei din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfăşurat activităţi preventive în zona centrală a municipiului Dorohoi, accentul punându-se în special pe promovarea unor măsuri de protecţie a bunurilor personale.

Discuţiile poliţiştilor cu cetăţenii au vizat transmiterea unor sfaturi utile pentru evitarea victimizării în cazul furturilor din autoturisme și a celor din genți sau buzunare. Polițiștii au transmis recomandări cu privire asigurarea mașinii atunci când este lăsată în locuri publice, chiar și pentru intervale scurte de timp, evitarea lăsării la vedere în mașină a unor obiecte care ar putea constitui o atracție pentru potențialii infractori.

Sfaturile  polițiștilor au vizat și  situaţiile în care, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, se creează aglomerații în zonele comerciale și goana după cadouri sau alte cumpăraturi ne pot face să fim mai puțin vigilenți.  Polițiștii au transmis recomandări cu privire la măsurile ce pot fi luate pentru evitarea victimizării în cazul furturilor din buzunare/genți, precum și în cazul talhăriilor stradale.

Poliţiştii au distribuit materiale cu recomandări preventive.

Pentru evitarea furturilor din genți /buzunare în această perioadă, poliţiştii vă recomandă:
• portmoneul nu se aşează niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere;
• feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii;
• când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit;
• daca stati la o coada priviti cu atentie celelalte persoane; daca simtiti ca asupra dumneavoastra se face presiune la coada in magazine sau ca cineva s-a instalat in fata dumneavoastra si v-a acoperit vederea, verificati imediat geanta si locul unde tineti portofelul;
• acordati o mai mare atentie posetei decat plaselor de cumparaturi; siguranta posetei sa fie o grija permanenta pentru dumneavoastra; cand faceti diferite plati sau cumparaturi nu scoateti tot teancul de bani, ci numai suma care trebuie;
• tineti geanta in fata, protejand-o cu mana;
• nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea;
• nu păstraţi banii în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei;
• nu ţineţi banii, actele personale şi cheile în acelaşi loc;
• nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani;
• urmăriţi cu atenţie persoanele care transportă, ca din întâmplare, obiecte de îmbrăcaminte sau plase goale pe mână; un hoţ se foloseşte de astfel de obiecte când „operează”, ca să-şi ascundă mâna de privirile străine;
• aveti grija la folosirea cardurilor, la extragerea de numerar din bancomate; exista riscul sa fiti urmarit si sa va fie sustrasa suma de bani;
• nu ezitaţi să luaţi atitudine atunci când sunteţi martorul unei infracţiuni;
• reclamaţi Poliţiei cazurile de prindere în flagrant a hoţului pentru a curma activitatea infracţională a acestuia.

Stirea anterioara

Activități preventive desfășurate de polițiștii biroului pentru protecția animalelor - FOTO

Stirea Urmatoare

Sancțiune de 2.000 de lei și material lemnos confiscat

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.