Vezi ce penalități suplimentare cere FISC-ul pentru obligațiile fiscale nedeclarate

Vezi ce penalități suplimentare cere FISC-ul pentru obligațiile fiscale nedeclarate

30% este procentul pe care contribuabilii îl vor plăti drept penalități, din principal pentru obligaţiile fiscale nedeclarate şi stabilite de organele de inspecţie fiscală. Această sancţiune se adaugă dobânzilor şi penalităţilor aplicate în prezent pentru întârzierile la plată, informează Mediafax.

"Pentru obligaţiile fiscale de plată nedeclarate de contribuabil şi stabilite de organele de inspecţie fiscală, contribuabilii sunt sancţionaţi cu o penalitate de 30% din obligaţiile fiscale principale de plată individualizate în decizia de impunere. Aplicarea penalităţii nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor, penalităţilor de întârziere sau majorărilor de întârziere prevăzute la titlul VIII (din Codul de procedură fiscală - n.r.)", afișează un proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Pentru obligaţii fiscale mai vechi de 60 de zile, suma datorată bugetului ar fi cu aproape 50% mai mare decât datoria iniţială. Noua penalitate se va reduce la jumătate în cazul obligaţiilor fiscale principale stabilite de organele de inspecţie fiscală care sunt stinse până la data de 5 sau 20 ale lunii următoare, în funcţie de momentul emiterii deciziei.

În cazul soluționării cererilor de rambursare a TVA cu control anicipat, prevederile nu  sunt aplicabile.

Contactat de Mediafax, avocatul Grabriel Biriş crede că măsura este exagerată: "Ca principiu, sunt de acord cu sancţionarea celor care ascund obligaţii fiscale şi un tratament diferenţiat al contribuabililor care declară corect ce sume trebuie să achite, chiar dacă au întârzieri de plată. Totuşi această suprapunere de penalităţi, în actualul context economic dificil, ar putea reprezenta închiderea unor afaceri, sau încurajarea corupţiei", a precizat Biriş.

În prezent, plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale se sancţionează cu o penalitate de întârziere datorată pentru neachitarea la scadenţă a obligaţiilor fiscale principale de 5% pentru perioade până în 60 de zile şi de 15% pentru termene mai mari de 60 de zile. De asemenea, Fiscul aplică o dobândă penalizatoare de 0,04% pe zi.

Totodată, pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată datorate bugetelor locale, se datorează după acest termen majorări de întârziere. Nivelul majorării de întârziere este de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, calculată pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Valabilitatea scrisorii de garanţie bancară trebuie să fie de minim 6 luni de la data emiterii.

În situaţia în care pe perioada de valabilitate a scrisorii de garanţie bancară contestaţia este respinsă, în totalitate, sau în parte, organul fiscal execută garanţia în ultima zi de valabilitate a acesteia dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: contribuabilul nu plăteşte obligaţiile fiscale pentru care s-a respins contestaţia, contribuabilul nu depune o nouă scrisoare de garanţie bancară, instanţa judecătorească nu a dispus, prin hotărâre executorie, suspendarea executării actului administratriv fiscal.

De asemenea, scrisoarea de garanţie bancară rămâne fără obiect în următoarele situaţii: a) contestaţia a fost admisă, în totalitate; b) instanţa judecătorească admite, prin hotărâre executorie, cererea contribuabilului de suspendare a executării actului administrativ fiscal.

Potrivit Codului de procedură fiscală, executarea silită a bunurilor proprietate a debitorului se efectuează, de regulă, în limita a 150% din valoarea creanţelor fiscale, inclusiv a cheltuielilor de executare. (DorohoiNews.ro)

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

PSD Botoșani: „Flutur vrea să ajungă primar prin încălcarea flagrantă a normelor electorale în vigoare și prin falsuri în acte publice”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.