Veste bună pentru români: datoriile la stat și amenzile pot fi plătite în rate

Veste bună pentru români: datoriile la stat și amenzile pot fi plătite în rate

Contribuabilii persoane fizice și persoane juridice au posibilitatea eșalonării la plată a impozitelor, taxelor, contribuțiilor, obligațiilor fiscale accesorii, precum și a amenzilor, pe o perioadă de cel mult 5 ani.

Românii pot să plătească datoriile în rate: ca să beneficieze de această facilitate, trebuie să respecte o serie de condiții și să urmeze procedura aprobată de ANAF printr-un ordin publicat recent.

De la 1 ianuarie 2016, reglementările legate de plata eşalonată sunt cuprinse în noul Cod de procedură fiscală, la Capitolul IV Înlesniri la plată.

Concret, la art. 184 se menționează faptul că organele fiscale centrale pot acorda la cererea debitorilor eșalonări la plată pe o perioadă de cel mult 5 ani, scrie AvocatNet.ro.

Potrivit noului Cod de procedură fiscală, organul fiscal local poate acorda, la cererea „temeinic justificată" a contribuabilului, pentru obligațiile fiscale restante două tipuri de înlesniri la plată:

Eșalonări și/sau amânări la plata obligațiilor fiscale, precum și a obligațiilor bugetare menționate mai sus;

Scutiri sau reduceri de majorări de întârziere.

Eșalonarea la plată se acordă pe o perioadă de cel mult 5 ani, iar amânarea la plată se acordă pe o perioadă de cel mult 6 luni, dar care nu poate depăși data de 20 decembrie a anului fiscal în care se acordă.

De menționat că, pe perioada pentru care au fost acordate amânări sau eșalonări la plată, pentru obligațiile fiscale principale eșalonate sau amânate la plată, se vor datora majorări de întârziere de 0,5% pe lună sau fracțiune de lună.

Persoanele fizice trebuie să constituie garanții în cuantumul unei sume egale cu două rate medii din eșalonare, reprezentând obligaţii fiscale locale eşalonate şi majorări de întârziere calculate, în cazul eşalonărilor la plată, sau o sumă rezultată din raportul dintre contravaloarea debitelor amânate şi majorările de întârziere calculate şi numărul de luni aprobate pentru amânare la plată, în cazul amânărilor la plată.

Codul de procedură fiscală stabilește că eșalonarea la plată se acordă pentru toate obligațiile fiscale înscrise în certificatul de atestare fiscală, dacă sunt îndeplinite o serie de condiții.

Mai precis, pentru acordarea unei eșalonări la plată a obligațiilor fiscale un debitor trebuie să îndeplinească cumulativ condițiile următoare:

·    să aibă depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal;
·    să se afle în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilităţi băneşti şi să aibă capacitate financiară de plată pe perioada de eşalonare la plată. Aceste situaţii se apreciază de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiară ori a altor informaţii şi/sau documente relevante, prezentate de debitor sau deţinute de organul fiscal;
·    să aibă constituită garanţia potrivit art. 193 din Codul de procedură fiscală;
·    să nu se afle în procedura insolvenţei;
·    să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare;
·    să nu se fi stabilit răspunderea potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 şi 26. Prin excepţie, dacă actele prin care s-a stabilit răspunderea sunt definitive în sistemul căilor administrative şi judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasă răspunderea a fost achitată, condiţia se consideră îndeplinită. Sursa. realitatea.net

Stirea anterioara

O companie aeriană olandeză va opera pe Aeroportul de la Suceava

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.