Prima Casă 2019. Ce se schimbă odată cu programul „O casă, o familie”

Prima Casă 2019. Ce se schimbă odată cu programul „O casă, o familie”

Celebra „Prima Casă” este înlocuită de programul „O casă, o familie” și, potrivit proiectului, cei care doresc să își ia o locuință, vor putea să ia un credit, dacă reprezintă “o persoană sau o familie, formată din cel puțin doi membri adulți sau din minimum un adult și un copil”. Desigur, există schimbări radicale pentru creditul “O casă, o familie” în comparație cu programul “Prima Casă”, iar printre acestea se numără faptul că se vor impune dobânzi fixe, de maximum 5,5% pe an, în condiţiile în care acum ele sunt variabile şi se calculează în funcţie de Robor la trei luni.

În primăvara acestui an, Guvernul a relansat creditul “Prima Casă 2019”, iar condițiile sunt neschimbate în față de cele din 2018. Statul român garantează până la 50% din creditele Prima Casă şi a stabilit un plafon de 2 miliarde de lei pentru aceste garanţii, iar avansul minim pe care trebuie să-l achite cumpărătorii a rămas neschimbat și el – 5 la sută din valoarea locuinţei. Mai mult, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a renunţat la ideea de acorda credite în funcţie de venituri sau de suprafaţa casei.

n 2019, 15 bănci vor acorda credite prin programul “Prima Casă”. Băncile vor acorda aproximativ 20.000 de credite, iar împrumuturile cumulate oferite de bancheri nu vor depăși 4 miliarde de lei. Banii ar ajunge pentru 18-20 de mii de împrumuturi, relatează stirileprotv.ro. Potrivit statisticilor, anul trecut, fondurile nu s-au epuizat.

Condiții salariale pentru „Prima Casă 2019”
Inițial, a fost luată în calcul ideea potrivit căreia doar tinerii sub 35 de ani şi cu venituri mai mici de 3.000 de lei să poată accesa un astfel de credit, dar această variantă a căzut. Astfel, în prezent, sunt în vigoare aceleași condiții ca până acum: fără noi limite de vârstă și de venituri. Cei care vor un credit “Prima Casă 2019”, trebuie să facă dovada că nu au deja o locuință mai mare de 50 mp individual sau cu alte persoane.

Care este suma maximă pe care o poți primi pentru “Prima Casă 2019”
Pentru locuințele mai noi de 5 ani, creditul maxim este de 66.500 de euro, iar pentru restul sunt acordați cel mult 57.000 de euro. Cei care vor împrumutul “Prima Casă”, trebuie să dea un avans minimum de 5% din valoarea locuinței, față de cel puțin 15% cât e cerut în cazul creditelor ipotecare standard.

Ce este programul “O casă, o familie”, care va înlocui “Prima Casă”
Creditul “O casă, o familie” vine în ajutorul familiilor tinere sau a persoanelor care nu dețin deja o locuință. E important de menționat că persoanele care au accesat deja împrumutul “Prima Casă” nu pot beneficia de noul program. La ora actuală, prin vechiul program Prima Casă, românii puteau cumpăra cumpăra sau construi locuințe, statul garantând în proporție de 40% sau 50% din credit iar avansul minim este de 5% din valoarea locuinței.

“Programul sprijină puternic familiile tinere să îşi cumpere o locuinţă decentă şi în egală măsură susţine sectorul construcţiilor. Câteva dintre avantajele pe care acest program le aduce – statul poate să garanteze 80% din valoarea creditului acordat, faţă de programul Prima casă prin care statul garantează 50% pentru locuinţe mai noi de 5 ani, respectiv 40% pentru locuinţe mai vechi de 5 ani. Limita maximă a creditului este de 570.000 de lei, aproximativ 120.000 de euro. Avansul este propus a fi între 5 şi 10% din suma solicitată”, a declarat Eugen Teodorovici pe 23 mai la Palatul Victoria, conform Agerpres.

Care sunt condițiile pentru programul “O casă, o familie”
– vârsta celor care vor putea accesa un astfel de program este de maximum 55 de ani;
– veniturile solicitantului nu vor putea depăși 8.000 de lei pentru persoana singură, 10.000 de lei pentru o familie cu doi membri sau formată dintr-un adult și doi copii și 12.000 de lei pentru familiile formate din doi adulți și cel puțin doi copii; potrivit bugetul.ro. În inițiativa legislativă nu se precizează exact la ce perioadă se raportează veniturile, dar, cel mai probabil, este vorba despre veniturile lunare.

– suma maximă care va putea fi accesată în acest program este de 120.000 de euro din care statul garantează 80%. Avansul prevăzut este între 5% și 10% din valoarea locuinței;
– locuințele care vor putea fi cumpărare prin acest nou program sunt cele cu o vechime de maximum cinci ani, iar suprafața trebuie să fie între 50 și 100 mp și cel puțin două camere;
– se vor impune dobânzi fixe, de maximum 5,5% pe an.

Programul „O casă, o familie” care înlocuiește „Prima Casă” ar putea duce la scumpirea locuinţelor. “Primul efect al modificărilor la programul Prima Casă va fi că vor creşte preţurile la apartamente. Prin acest program nou, statul promite şi prime de 700 de lei pe metrul pătrat pentru locuinţele direct la dezvoltator. Pentru un apartament la 65 de metri pătraţi subvenţia va fi de 10.000 de euro. Şi aceasta va contribui la creşterea preţurilor la imobiliare”, a declarat Irina Chitu, analist financiar, relatează observator.tv.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.