Pentru cultivatorii de legume, nici 2013 nu a fost un an bun

Pentru cultivatorii de legume, nici 2013 nu a fost un an bun

Lipsa subvenţiilor, dezinteresul industriei alimentare, preţurile mici oferite de achizitori şi agresivitatea samsarilor din pieţe i-au determinat pe cultivatorii de legume să renunţe la producţia organizată.

Să cultivi în regim intensiv ardei, roşii, vinete, castraveţi, cartofi, fasole şi alte legume, apoi să le vinzi în piaţă ar fi, la prima vedere, o afacere rentabilă pentru că aceste produse fac parte din meniul de strictă necesitate al oricărui consumator. Dar în România această afacere este rentabilă numai la prima vedere din mai multe cauze, dintre care amintim aici doar accesul dificil pe piaţă, concurenţa importurilor şi ostilitatea industriaşilor din sectorul alimentar.

Din cauza samsarilor, nu poţi intra cu legume în marile pieţe, din cauza importurilor ieftine nu poţi intra în marile magazine, iar din cauză că industria procesatoare îţi oferă preţuri de nimic preferi să rămâi cu legumele în depozit, în aşteptarea unui client mai generos. În asemenea condiţii, nu e de mirare că 2013, deşi este anunţat ca un an agricol de excepţie, pentru legumicultori nu a însemnat decât continuarea agoniei sau chiar închiderea afacerii.

Scăderi în 2012, stagnare în 2013

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), producţia de legume din 2012, fără cartofi, a totalizat 3,4 milioane de tone, în scădere cu 719.000 tone, comparativ cu 2011, din cauza scăderii producţiilor medii la hectar şi a suprafeţelor cultivate. Producţiile au fost mai mici la tomate (-28,2%), castraveţi (-25,5%), ardei (-20,1%), morcovi (-18,7%), ceapă (-14,5%), pepeni verzi şi galbeni (-14%), varză (-4,9%). La cartofi s-a obţinut o cantitate de 2,464 milioane de tone faţă de 4,07 milioane de tone în 2011.

De asemenea, anul trecut, suprafaţa cultivată cu legume a scăzut cu 9.000 de hectare, de la 263.000 în 2011, la 254.000 de hectare anul trecut. La fructe s-a obţinut o producţie de 706.000 tone, mai mică cu 152.000 tone, faţă de cele 858.00 de tone în 2011, iar producţia de struguri a totalizat 729.000 tone, faţă de 879.000 tone în 2011.

Liderii legumicultorilor spun că în 2013 „performanţele“ vor fi comparabile cu cele din 2012 pentru că în acest an s-au confruntat cu aceleaşi probleme ca în anul trecut.

Din punct de vedere financiar, noi producem de cinci ani în pierdere, sub preţurile de cost, pentru că inputurile s-au scumpit foarte mult, iar piaţa este în continuare neorganizată. Suntem batjocoriţi în multe pieţe din ţară, unde fermierii nu au loc de intermediari. Ministerul Agriculturii a promis că va reglementa legislaţia în domeniu, dar încă nu a făcut nimic. Consider că soluţia nu este acel card de producător, de care se tot vorbeşte, ci schimbarea legislaţiei privind certificatul de producător. Acum poate avea certificat de producător orice persoană din Bucureşti, de la etajul nouă, şi care poate vinde la piaţă banane, roşii şi castraveţi“, a declarat Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Naţionale Profesionale de Legume-Fructe din România.

El s-a arătat dezamăgit şi de industria de procesare din România care a distrus fermierii mici, dar şi de faptul că statul nu intervine pentru protejarea producţiei autohtone de legume şi fructe.

„Aruncăm roşiile şi importăm bulion din China”

Fermierii mici au renunţat să mai cultive roşii în câmp pentru că au încheiat contracte pe 0,50 lei/kg, au făcut o producţie bună, iar fabricile care mai procesează le-au oferit doar 0,25 lei/kg şi astfel am ajuns să aruncăm roşiile la gunoi şi să importăm pastă de tomate din China. În loc să fim protejaţi de importuri când ieşim cu producţia noastră, producătorii români sunt sufocaţi“, a mai arătat liderul patronal.

Potrivit acestuia, peste 80% dintre legumicultori nu beneficiază de subvenţii pe produs, nici măcar de sprijinul pe suprafaţă, pentru că deţin sub 3.000 de mp, iar conform normelor europene trebuie să deţină o suprafaţă mai mare de 0,3 hectare. sursa: adevarul.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Atenție! Nova Apaserv va restricționa furnizarea apei din cauza unei avarii produse la Leorda. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.