Județul Botoșani fruntaş la fonduri europene aduse de vecinătatea cu Ucraina şi Republica Moldova

Județul Botoșani fruntaş la fonduri europene aduse de vecinătatea cu Ucraina şi Republica Moldova

În condiţiile în care gradul de accesare a fondurilor europene de către România este mult discutat în ultima perioadă, judeţul Botoşani se poate lăuda cu o realizare însemnată. În cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina - Republica Moldova, instrument de finanţare oferit de către Comisia Europeană, pentru judeţul Botoşani s-au semnat până acum contracte de aproape 5 milioane de euro.

Suma este sugestivă, în condiţiile în care judeţul reprezintă doar 4% din suprafaţa eligibilă prin program, chiar mai puţin de atât, raportat la populaţie. (Suprafaţa tuturor zonelor din care se pot propune proiecte este de peste 113.000 de km pătraţi, iar populaţia de circa 11 milioane de oameni.) Suma accesată de botoşăneni reprezintă peste 14% din totalul finanţării acordat proiectelor depuse în 2009.

Informaţiile au fost prezentate astăzi la Prefectură de către reprezentantele Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava, în cadrul unei întâlniri organizată de prefectul judeţului. „Este salutară această întâlnire şi ar fi de dorit dacă şi celelalte prefecturi din Moldova ar organiza astfel de informări şi dezbateri, astfel încât actorii judeţeni implicaţi în program, sau care intenţionează să se implice, să aibă toate informaţiile necesare”, a declarat Adriana Nicula, expert în cadrul BRCT Suceava.

Cei peste 40 de reprezentanţi ai instituţiilor având proiecte în derulare, prezenţi în Sala „Nicolae Iorga”, au ridicat şi probleme cu care se confruntă. A fost amintită durata prea lungă necesară pentru semnarea contractului de finanţare, necesitatea de actualizare a preţurilor folosite în proiecte şi, de ce nu?, posibilitatea suplimentării de fonduri pentru POC RO-UA-MD.

Proiectele finanţate pentru botoşăneni au parteneri atât din Ucraina cât şi din Republica Moldova şi se derulează în domenii precum educaţie, sănătate publică, deşeuri, administraţie şi infrastructură rutieră.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

A început modernizarea unui nou drum județean de piatră - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.