Ce facilități mai primesc antreprenorii pe lângă cei 10.000 euro de la stat

Ce facilități mai primesc antreprenorii pe lângă cei 10.000 euro de la stat

Cei care vor să pornească o afacere și să acceseze sprijinul de la stat, de până la 10.000 de euro, prin Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către tineri, beneficiază de o serie de facilități.

Tânărul antreprenor care accesează acest program este scutit de plata taxelor de înmatriculare, la Registrul Comerţului. De asemenea, mai este scutit și de taxa de înregistrare a microîntreprinderii, precum şi de plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial.

Scutiți de plata asigurărilor sociale

De asemenea, beneficiarii programului sunt scutiți de plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru angajați.

Pentru ca firma să beneficieze de această facilitate, salariații trebuie să fie angajați pe perioadă nedeterminată. Scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale se aplică pentru un număr de cel mult patru persoane.

Cu toate acestea, "perioada constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea şi calculul drepturilor privind sistemul unitar de pensii publice, se utilizează câştigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plăteşte contribuţia individuală de asigurări sociale", se arată în Ghidul solicitantului.

Atenție însă că scutirea nu se acordă pentru veniturile salariale lunare care depăşesc cuantumul câştigului salarial mediu brut pe economie.

Garanții la accesarea creditelor

O altă facilitate de care pot beneficia tinerii antreprenori prin accesarea banilor de la stat este reprezentată de garanțiile acordate de Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, atunci când vor să ia un credit bancar.

Creditul bancar poate fi accesat pentru punerea în aplicare a planului de afaceri.

Garanțiile acordate de fond pot acoperi până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.

Condiții pentru accesarea banilor

Aplicanții trebuie să aibă vârsta de până la 35 de ani, împliniţi cel mai târziu în ziua înregistrării cererii de înmatriculare a societăţii cu răspundere limitată la Registrul Comerţului.

De asemenea, antreprenorul nu trebuie să mai fi fost acţionar sau asociat al unei întreprinderi constituite în Spaţiul Economic European, anterior datei înmatriculării societăţii în Registrul Comerţului.

Mai mult, anterior nu trebuie să fi înființat o altă societate comercială cu răspundere limitată.

Angajați pe perioadă nedeterminată și reinvestirea profitului

După accesarea banilor și demararea afacerii, tânărul antreprenor trebuie să mai respecte o serie de condiții.

Una dintre ele este și aceea de a angaja, cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, şi să menţină cel puţin doi salariaţi, din momentul demarării activității și până la pierderea calităţii de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant.

Totodată, trebuie să reinvestească, anual, cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent.

În România, doar unul din 100 de tineri decid să înceapă o afacere pe cont propriu, faţă de unul din patru tineri în Cehia, Polonia sau Ungaria. Cele mai frecvente cauze invocate sunt lipsa banilor şi birocraţia, se mai arată în Ghidul solicitantului. sursa: yahoo.com

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Razie de amploare în municipiul Botoșani. Au fost aplicate 31 de sancțiuni în valoare de 14.600 de lei

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.