ASF: Verificări şi informaţii pentru asiguraţi

ASF: Verificări şi informaţii pentru asiguraţi

Autoritatea de Supraveghere Financiară a solicitat societăților de asigurare informații referitoare la posibilele cazuri de fraudă semnalate la decontarea polițelor RCA între intermediari și societățile de asigurare.

ASF își rezervă dreptul de a solicita informații suplimentare societăților de asigurare, în vederea maximizării protecției asiguraților, ori de câte ori instituții ale statului demarează investigații cu privire la piața asigurărilor.

Din răspunsurile la solicitările adresate celor 11 societăți autorizate să practice asigurarea RCA, oferite până la data de 23 octombrie 2013, zece societăți chestionate au comunicat că până acum nu au făcut plângere penală pentru astfel de cazuri. O singură societate a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară că a făcut plângere penală împotriva unei persoane fizice și a două societăți unde aceasta este administrator, care are la bază nedepunerea primelor de asigurare subscrise pe segmentul RCA. Primele de asigurare ar fi trebuit să fie depuse conform contractelor de colaborare încheiete de cele două societăți de intermediare cu societatea de asigurare respectivă.

Societatea de asigurare care a făcut plângerea s-a constituit parte civilă într-un proces penal.

Demersul Autorității de Supraveghere Financiară, care are în vedere maximizarea protecției oferite asiguraților, a fost inițiat după ce, în data de 18 octombrie 2013, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 6 persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de “înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani și uz de fals”. Parchetul cercetează dacă sumele încasate în urma emiterii unor polițe de asigurare au fost însușite și cum de către persoanele cercetate, în dauna societății de asigurare.

Din informațiile primite, cazul se referă la două societăți de intermediare care au avut contract cu societatea și nu au depus primele conform contractului.

Neplata primelor de asigurare de către intermediar către societatea de asigurare nu afectează în niciun fel valabilitatea polițelor de asigurare emise în numele societății de asigurare. Decontările între societățile de asigurare și intermediari țin strict de contractul între părți, fără să afecteze valabilitatea polițelor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară dorește să aducă la cunoștința publicului următoarele informații relevante pentru proprietarii de vehicule care au obligația încheierii asigurării RCA:

-Polița de asigurare RCA încheiată prin intermediul unui agent/broker de asigurare garantează despăgubirea prejudiciilor chiar dacă agentul/brokerul de asigurare nu depune la asigurător primele de asigurare, conform contractului pe care îl are încheiat cu acesta.

-Polița de asigurare RCA se eliberează de un asigurător în schimbul unei prime plătite de proprietar sau utilizator. Este recomandat ca asiguratul să păstreze dovada plății primei de asigurare.

-Asigurătorii au obligația de a transmite, în baza de date CEDAM, informațiile privind polițele RCA încheiate, în termen de cel mult 5 zile de la data emiterii acestora. Astfel, orice asigurat are posibilitatea să verifice polița de asigurare RCA prin interogarea bazei de date CEDAM. Baza de date poate fi accesată la adresa: cedam.csa-isc.ro

-În situația în care polița de asigurare nu figurează în baza CEDAM, asiguratul se va adresa direct societății de asigurare în numele căreia a fost emisă polița de asigurare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară continuă să monitorizeze atent modul în care societățile de asigurare își îndeplinesc obligațiile contractuale față de asigurați/păgubiți și eventualele pretexte invocate de către asigurători care pot conduce la distorsionarea procesului de despăgubire a asiguraților. În acest sens, Autoritatea de Supraveghere Financiară încurajează consumatorii de servicii aferente pieței financiare non-bancare să semnaleze ASF, prin sesizări, orice posibilă neregulă observată.

 

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Ziua Bibliotecarului sărbătorită la Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.