Ai credit în euro? Vezi ce te așteaptă!

Ai credit în euro? Vezi ce te așteaptă!

Moneda națională s-a putea deprecia în raport cu euro și dolarul în lunile următoare, ceea ce va pune presiune pe românii cu credite în valută.

Există premise puternice ca leul să se deprecieze faţă de moneda unică europeană şi de dolarul american, până la sfârşitul anului, arată o analiză a XTB Group. Potrivit acesteia, cursul de schimb EUR/RON s-ar putea situa în jurul pragului de 4,54 la finalul anului, în timp ce USD/RON ar putea ajunge la 3,55 în aceeaşi perioadă.

Deşi inflaţia se află pe un traseu descendent în România, iar ultimele estimări susţin o creştere economică de peste 2% pentru anul acesta, în următoarea perioadă leul ar putea cunoaşte o tendinţă mai largă de depreciere, cu mici episoade optimiste.

„Scăderea preţului producţiei industriale, înregistrată în ultimele luni, sugerează că inflaţia îşi va continua trendul descendent. Astfel, Banca Naţională are loc să continue în lunile următoare (până la finalul anului) ciclul de relaxare a politicii monetare. Aceste scăderi ale dobânzii ar susţine economia reală şi, în condiţiile performanţei bune din agricultură, PIB-ul ar putea avansa cu 2%. Efectul advers al acestei politici BNR ar fi, însă, reducerea diferenţialului între dobânzile plasamentelor în Zona Euro şi cele din România, reducând astfel atractivitatea leului pentru investitori", explică Claudiu Cazacu, Analist Şef XTB România.

Un alt aspect care susţine ipoteza deprecierii leului în perioada următoare este evoluţia dolarului american. Astfel, diminuarea sprijinului monetar al Rezervei Federale va orienta investitorii spre prudenţă, punând presiune pe leu şi pe celelalte monede central şi est europene. În plus, investitorii au o atitudine prudentă, care este amplificată de dezechilibrele macroeconomice specifice în cazul monedelor statelor emergente. Astfel, aceștia ar putea să evite să facă plasamente în lei, în favoarea unora mai sigure, cum este dolarul.

Moneda americană va avea, potrivit analizei citate, o evoluţie pozitivă nu doar în raport cu valutele ţărilor emergente, ci şi cu moneda europeană, iar acest lucru este susţinut şi de faptul că volatilitatea ridicată din zona euro şi întârzierea apariţiei unor semne clare de creştere economică au determinat Banca Centrală Europeană să menţină un nivel al dobânzii de politică monetară la niveluri foarte scăzute. Mai mult, anunţurile pozitive din economia nord-americană şi schimbarea opticii de politică monetară a Rezervei Federale reprezintă avantaje care susţin aprecierea dolarului american faţă de euro. Sursa: evz.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.