Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sf. Maria Mare

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sf. Maria Mare

În fiecare an, la 15 august, Crestinii ortodocsi sarbatoresc Sfanta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului). Sarbatoarea de o mare importanta pentru otodocsi este considerata Pastele Verii. In aceasta zi se praznuieste atat moartea si ingroparea, cat si invierea si inaltarea la cer a Nascatoarei de Dumnezeu.

In dimineata acestei zile, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele. Taranii care aveau vii mari obisnuiau ca acum sa tocmeasca pandarii pentru pazit viile. Ciobanii coboara oile de la munte, tot acum, barbatii schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august fiind ironizati.

Se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa. De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului.

In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna. De Sfanta Marie, fetele purtau o planta numita „navalnic”, care avea puterea sa aduca petitori. Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn ca toamna va fi lunga. In aceasta zi erau adunate ultimele plante de leac.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului incheie un ciclu, redeschis de cea a Nasterii Maicii Domnului (8 septembrie). Dintr-o samanta, aparent moarta, se va naste un nou spic de grau plin cu boabe, pentru a adeveri ca din moarte va fi inviere.

Potrivit datelor de la Directia de Evidenta a populatiei, peste 2,2 milioane de romani isi serbeaza joi ziua de nume. Cele mai multe nume sunt Maria (peste 1.300.000), Mariana (peste 273.000), Marinela (peste 51.000), Mioara (peste 31.000), Marina si Marilena (peste 25.000), Marioara (peste 10.000), Mariuca (peste 1.000).

La barbate, cel mai des intalnit nume este Marian (peste 300.000), Marin (peste 105.000), Marinica (peste 3.000).

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.