Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Tradiţii de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. De ce nu e bine să te cerţi în această zi

Tradiţii de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. De ce nu e bine să te cerţi în această zi

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Cultura

Pe 21 Mai, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Pentru ca voia bună să se adune în familie, se zice că trebuie să aducem în casă măcar trei fire de bujori îmbobociţi.

NU AI VOIE SA TE CERTI CU LUMEA
Nu te certa cu nimeni in aceasta zi sfanta. De asemenea, nu cere bani cu imprumut si nu ii da. Este o zi de rugaciune si de cumpatare din toate punctele de vedere.

NU TUNDE VITA DE VIE
Daca au aparut buruieni sau unele frunze sunt uscate, lasa-le asa pana a doua zi, pe 22 mai. Daca tunzi vita de vie pe 21 mai, chiar daca nu petreci mult timp prin gradina, graurii vor manca strugurii inaintea ta.

NU AI VOIE SA ITI LASI CAINII PE ULITA
Se spune ca daca iti lasi cainele pe ulita, acesta nu se va mai intoarce. Va merge sa stea la stana cu oile si te va uita de tot. Nu de alta, dar pe 21 mai pastorii hotarasc cine le va fi baci, unde se vor amplasa stanele si cine le va pazi pe tot parcursul pasunatului.

NU UITA SA ITI CURETI CASA DE RELE
Stropeste cu apa sfintita in toate colturile casei ca sa iti feresti familia de necazuri. In unele sate, in seara zilei de 21 mai, taranii aprind un foc de tabara si stau in jurul lui. Prin acest foc sunt trecute uneori si oile ca sa nu fie lipsite de vlaga.

NU ESTE BINE SĂ DAI PĂSĂRILOR CERULUI PÂINE
În ziua praznicului, nu este bine să dai păsărilor cerului pâine, pentru că risipeşti sporul casei, și nu trebuie să strici cuibul păsărilor care au pui, oricât de zgomotoase ar fi ele, deoarece se crede că în familie vor fi necazuri tot anul.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Cultura: Alte articole din Botosani