Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Târgul Meşterilor Populari de „Zilele Orașului”, la Botoșani

Târgul Meşterilor Populari de „Zilele Orașului”, la Botoșani

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Cultura

Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, în colaborare cu Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova şi cu Primăria Municipiului Botoşani, organizează Târgul Meşterilor Populari, Ediţia a XII-a, în perioada 20-22 aprilie 2018. Manifestarea a reuşit în timp să-şi asigure propria continuitate şi să se impună printr-un număr mai mare de meşteri populari, dar si printr- o selecţie mai riguroasă.

Ca întotdeauna, instituţia şi-a propus ca Târgul să deschidă seria acţiunilor culturale dedicate „Zilelor Oraşului Botoşani” al căror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, consemnat ca „pur- tătorul de biruinţă” şi sărbătorit în ziua de 23 aprilie, Cunoscut este faptul că Steagul Moldovei, care a fost trimis de către Ştefan cel Mare la Mănăstirea Zogravu din Muntele Athos, are chipul Sfântului Gheorghe doborând balaurul ca un gest suprem de revoltă îndreptat împotriva otomanilor de altă religie dacât a neamului românesc şi împotriva forţei răului întruchipate în însuşi Diavolul. Acest aspect nu este demn de neglijat, ba mai mult, reuşeşte să creeze nişte legături dincolo de coordonata temporală deoarece expoziţiile de artă populară au drept finalitate prezentarea individualitătii poporului român. Într-o altă ordine de idei, acestea urmăresc prin derularea si prin vizitarea lor să nu accepte procesul globalizării şi al uniformizării nelipsit de factori distructivi şi ajunşi aproape agresivi la ora actuală în societatea noastră contemporană. Renunţarea la aspectele definitorii ale culturii noastre populare, baza fundamentală a existenţei şi a dezvoltării acestui neam, nu ar aduce un câstig real. Din acest motiv, meşterii populari vor promova, în primul rând, meşteşugurile tradiţionale: industria casnică, olăritul, prelucrarea artistică a lemnului, cofecţionarea măstilor, împletiturile din nuiele si pănuşi, picturile pe lemn şi sticlă cu tematică religioasă sau cu motive din mitologia română, încondeiatul ouălor şi prelucrarea pielor.

În al doilea rând, vor fi acceptate împletiturile din sfoară ca o nouă formă de materializare a unor simboluri autohtone, iar, în ceea ce priveşte realizarea podoabelor, se va ţine cont de latura decorativă care este dezvoltată doar numai în limita unor criterii estetice.

Meşterii invitaţi provin din judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Mureş, Covasna, Harghita, Suceava si din judeţul Botoşani. Se merită amintite comunele: Ibăneşti, Tudora, Avrămeni, Vorona, Tudora şi Ungureni.

Deschiderea oficiala va avea loc vineri, 20 aprilie 2018, ora 13:00, pe Pietonalul Uniriii din Botoşani.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Cultura: Alte articole din Botosani