Pietonalul Unirii din Botoșani a găzduit Târgul Meșterilor Populari – ediția a XVI-a

Pietonalul Unirii din Botoșani a găzduit Târgul Meșterilor Populari – ediția a XVI-a

În perioada 21-23 aprilie 2023, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, a organizat Târgul Meșterilor Populari.                    

Timp de trei zile, Pietonalul Unirii din Botoșani, a găzduit expozițiile cu vânzare ale meșterilor populari prezenți. În cadrul târgului au fost ateliere demonstrative precum: atelier de modelare a lutului susținut în ziua de 22 aprilie de meșterul popular Bîscu Ion din Horezu, județul Vâlcea care și-a adus de acasă roata olarului pentru a bucura vizitatorii și oamenii iubitori de frumos, dar și atelier de sticlărie decorativă tradițională. Demonstrațiile din cadrul celui de-al doilea atelier au fost susținute de către meșterul sticlar, Alexandru Rotar din Târgu Mureș, județul Mureș, în toate cele 3 zile de târg. De asemenea, meșterele populare care se ocupă de meșteșugul încondeierii ouălor au venit însoțite de elevi, după cum urmează: meștera Celica Iuliana Nistor din Rogojești, Botoșani a venit cu Maria Bîlbă tot din Rogojești, Botoșani. Iar meștera Maria Ursulean din Bucecea a venit însoțită de câțiva elevi de la Școala Populară de Arte „George Enescu” Botoșani, filiala Bucecea, secția de ouă încondeiate. Pe lângă aceste ateliere demonstrative au fost expoziții de meșteșuguri tradiționale, expoziții de icoane pe sticlă și lemn, expoziții de sculptură în lemn, expoziții de artă plastică.

În ziua de 21 aprilie, tânăra Larisa Borșeri din Deleni, județul Iași, membră a grupului coordonat de meștera populară Zamfira Boboc din Slobozia, Iași „Meșteșuguri și Artă Culinară Tradițională din Casa Bunicilor” ne-a cântat și încântat cu 2 melodii.

Având în vedere că cea de-a XVI-a ediție a Târgului Meșterilor Populari s-a desfășurat în zile de sărbătoare, în zile pline de frumos, amintim de Irina Nicolau care spunea că 7 sunt ingredientele sărbătorii: miezul de sfințenie, timpul frumos, locul curat, cuvântul, gestul, sufletul primenit și lucrul potrivit. Împreună cu meșterii populari pe întreaga perioadă de desfășurare a târgului am reușit să ne bucurăm în totalitate de aceste „ingrediente”.

Se cuvine să mulțumim tuturor participanților și fiecăruia în parte: Aiacoboaie Mihaela și Viorel, Țîrliman Elena, Apalaghiei Sonica și Maricel, Alexa Condratov Lidia și Marcel, Vatavu Olimpia, Silion Georgeta și Dumitru, Nistor Celica Iuliana, Bîlbă Maria, Matraș Valentin, Cobâlă Litizia, Matei Camelia, Ciubotărița Emilia și Constantin, Ivănușcă Maria Daniela și Vasile, Zoițanu Maria, Cojocariu Aurica, Iacinschi Eusebiu Mihai și Iacinschi Mihaela, Ursulean Maria, Tun Sofia, Alexa Constantin, Zaharie Cristi, Maftei Corneliu, Bujoreanu Simona - Ștefania, Asociația Il Girotondo Botoșani, Cozonacul Domnesc Botoșani, Irimia Bianca, Fălcoianu Cătălina – prof. coordonator Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe” și Palatul Copiilor Botoșani, Pavăl Emanuela, Cramariuc Constantin – Florin, Gavriliu Cristian, Dobresenciuc Veronica, Săhlean Liviu, Bejinari Maricica și Florin, Pr. Ioniță Vasile, Hojbotă Veronica, Moldovan Virgil, Andronic Vera, Hojbotă Adriana Maria, Neamțu Vasile, Otavă Maria, Cozmîncă Silvia, Pașaniuc Irina și Sorin, Acasandrei Valentina, Romila Angela, Robu Negru Domnica, Boboc Zamfira, Grunzu Ana, Atasiei Irina, Matei Ana și Necuai, Tudose Luminița, Cumpăratu Carmen, Tofan Mariana și Mircea, Molnos Iuliana și Jozsef, Kovacs Istvan, Radu Costel, Iano Jozsef, Onu Nicolae Andrei, Cârstea Georgeta, Bîscu Ion, Rotar Mariana și Alexandru Ioan, Matei Bledea Adriana, Cioroba Ginu, Gușatu Iordan, Leuciuc Oresia, Ioan Ilioaia și Toader Ignătescu.

Stirea anterioara

Sindromul de colon iritabil: cum vă liniștiți abdomenul

Stirea Urmatoare

Zi cu ghinion pentru proprietarul unei ferme din județ. Un incendiu puternic a cuprins adăpostul de animale și două autoturisme - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.