Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Mănăsirea Coşula a fost restaurată printr-un proiect european de 15 milioane de lei

Mănăsirea Coşula a fost restaurată printr-un proiect european de 15 milioane de lei

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Cultura

Lucrările de reabilitare a Complexului Monahal Coşula, realizate în baza unui proiect cu finanţare europeană în valoare de aproximativ 15 milioane de lei, au fost finalizate, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Gheorghe Sorescu. Proiectul, care a fost implementat de CJ Botoşani, în parteneriat cu Mănăstirea Coşula, a urmărit reabilitarea Bisericii Sfântul Nicolae, Casei Egumeneşti, a turnului clopotniţei, a arhondaricului, a hrubelor şi a zidurilor de incintă, dar şi sistematizarea şi reabilitarea infrastructurii conexe, începând de la căile de acces auto, parcări şi până la alei.

De asemenea, în proiect s-a avut în vedere amenajarea şi dotarea Complexului Monahal Coşula în vederea includerii acestuia într-un circuit turistic cultural şi religios. „Acest proiect va permite punerea în valoare a întregului judeţ Botoşani pe harta turismului cultural şi ecumenic", a declarat Gheorghe Sorescu.

Coşula este o mănăstire de călugări, situată la o distanţa de aproximativ 20 kilometri sud-est de municipiul Botoşani. Ea a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaş Coşolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareş, pe malul stâng al râului Miletin.

Mănăstirea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldoveneşti. În secolele XVII-XVIII, aşezământul reprezenta un important centru duhovnicesc şi cultural, având peste 1.000 de călugări. În 1908, complexul monahal a fost părăsit, devenind biserica parohială. A fost reînfiinţat în 1991. Ansamblul Mănăstirii Coşula este inclus pe lista monumentelor istorice. Sursa: administratie.ro


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Cultura: Alte articole din Botosani