Ce nu ai voie să faci de Întâmpinarea Domnului! Obiceiuri şi tradiţii pentru 2 februarie

Ce nu ai voie să faci de Întâmpinarea Domnului! Obiceiuri şi tradiţii pentru 2 februarie

Iată, câteva obiceiuri şi tradiţii pentru data de 2 februarie. Întâmpinarea Domnului este un eveniment important din viaţa pământească a Mântuitorului, un mare praznic împărătesc şi una din cele mai vechi sărbători religioase creştine. În tradiția populară această sărbătoare este marcată de Ziua Ursului sau Stretenia. Ce nu ai voie să faci de Întâmpinarea Domnului!

În ziua de 2 februarie se spune că Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria şi Iosif pentru împlinirea învăţăturii Vechiului Testament. Este tradiția conform căreia la 40 de zile de la naștere orice prim născut de parte bărbătească să fie închinat lui Dumnezeu. Se aduce ca jertfă o pereche de turturele sau doi pui de porumbel, moment în care se făcea şi curăţirea mamei. În templu Iosif şi Maria se întâlnesc cu dreptul Simeon și prorocița Ana.

Obiceiurile şi tradiţii pentru 2 februarie de Întâmpinarea Domnului! Ce este Ziua Ursului

Pe 2 februarie, obiceiul spune că de Întâmpinarea Domnului preotul însemnează cu semnul sfintei cruci pe mamă şi pe prunc, după care citeşte cele cinci molifte din Aghiazmatar. În tradiția populară este Ziua Ursului sau Stretenia. Se spune că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald. Stretenie este un cuvântul preluat din scrierile liturgice slavone, cu sensul de ”întâlnire” sau ”întâmpinare”. Stretenia reprezintă o divinitate meteorologică feminină.

Dacă pe 2 februarie este soare, ursul iese din bârlog şi, văzându-şi umbra, se sperie şi se retrage, prevestind, astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni

În această zi, de Întâmpinarea Domnului, a Streteniei sau Ziua Ursului, se mai spune că „se strâmbă pârtia”, adică începe să se topească zăpada. Pe 2 februarie în credinţa populară se marchează „Martinii de iarnă”. Atunci ursul are pe lângă rolul de tămăduitor, aducător de noroc, belşug şi fertilitate şi pe cel de prezicător al vremii. Dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog şi, văzându-şi umbra, se sperie şi se retrage, prevestind, astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni, iar dacă cerul este înnorat, ursul nu-şi poate vedea umbra şi rămâne afară, prevestind slăbirea frigului şi apropierea primăverii.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Pompierii dorohoieni au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la motorul unei autoutilitare

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.