Biserica din cimitirul satului Broscăuți, sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan

Biserica din cimitirul satului Broscăuți, sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan

Duminică, 22 august 2021 a fost o zi de sărbătoare pentru credincioșii din localitatea Broscăuți. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a binecuvântat noua biserică parohială situată în cimitirul satului. 

După întâmpinarea ierarhului, soborul dimpreună cu cei prezenți au înconjurat sfântul locaș, iar în continuare, potrivit rânduielilor bisericești, ÎPS Teofan a sfințit și pecetluit Sfânta Masă din Sfântul Altar și a binecuvântat pictura interioară prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir. După oficierea slujbei de sfințire, clericii au săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea parohiei, iar credincioșii au așteptat la rând pentru a se închina în altar.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a arătat cât de importantă este prezența lui Dumnezeu în viața noastră de zi cu zi: „Viața noastră, pe care o putem descrie și înfățișa ca pe o călătorie pe mare, are parte de vremuri senine, liniștite și așezate, precum avem parte și de furtună. Vremea bună și cerul senin se arată atunci când familia noastră merge bine, când avem sănătate și înțelegere în casă, când avem un loc de muncă sau când ne asumăm așa cum se cuvine slujirea noastră. Vremea de furtună și de vânt din viața noastră se arată atunci când apar ispitele, apare boala, apar neînțelegerile din familie, apar dușmănii de un fel sau altul. Vremea vieții, când senină, când furtunoasă, trebuie să țină cont de lucrul cel mai important: de-a lungul călătoriei, Hristos să nu fie departe de noi”.

Totodată, ierarhul a afirmat că un adevărat creștin trebuie să țintească întotdeauna spre Dumnezeu, spre Hristos Domnul: „În vreme de furtună, valurile se arată atunci când apare suferința, atunci când apare neînțelegerea, atunci când oamenii te vorbesc de rău pentru că noi, adesea, ne preocupăm foarte mult de ceea ce cred oamenii despre noi, de ceea ce vorbesc oamenii despre noi, și gândim poate prea puțin, uneori chiar de loc la ce gândește Dumnezeu despre noi. În vreme de furtună și în vreme de cer senin, îl ai tu, omule, pe Hristos ca țintă a inimii și a privirii tale? Cum se arată această țintire a ochilor inimii noastre către Dumnezeu, pentru a fi El cu noi în vremea călătoriei? Gândirea noastră la Dumnezeu se arată în participarea noastră la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în lecturarea Sfintei Scripturi și în rugăciunea cât mai prezentă în viața noastră. Prin aceste trei lucruri avem ochii inimii ațintiți spre Dumnezeu. Într-un alt chip, tot în trei feluri, se arată ațintirea noastră către Dumnezeu în dimensiunea îndreptată spre oameni: dacă ai o familie binecuvântată, ții la ea cu tot sufletul, dai naștere copiilor cu care te-a binecuvântat Dumnezeu, atunci ochii tăi sunt îndreptați către Hristos. Dacă ai inimă bună și milostivă, îngrijindu-te de cel sărac de lângă tine, atunci inima ta este îndreptată spre Dumnezeu. Și dacă acolo unde te găsești, la locul de muncă, îți asumi cu demnitate, cu curaj, slujirea și responsabilitatea pe care le ai, și în această modalitate, ochii tăi sunt ațintiți către Dumnezeu”.

Părintele Andrian Crețu, parohul bisericii a spus în cuvântul său: „mulțumim bunului Dumnezeu că v-a învrednicit, Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit, să dați binecuvântarea și sfințirea acestui nou locaș. Trebuie să mulțumim celor dragi, care ne-au însoțit și ne-au înțeles, soției, copiilor și nepoților; avem o familie binecuvântată de Dumnezeu. Mulțumim părintelui proteiereu, preacucernicilor părinți, dintre care unii sunt fiii satului și îi cunosc de când erau cum sunt nepoții mei acum. Au crescut în sfântul altar- veneau înveșmântați la Sfânta Liturghie, iar acum sunt vrednici preoți slujitori. Mulțumim tutror bunilor credincioși care au contribuit la zidirea acestei biserici și rugăm pe Bunul Dumnezeu să le răsplătească jertfa.”

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Andrei Berbeci a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe” Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani. În continuare, după ce părintele protopop Stelian Ciurciun a dat citire actului de sfințire, părintele paroh Andrian Crețu a primit din partea ÎPS Teofan „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru clerici. De asemenea, pentru implicarea lor la zidirea sfântului locaș, ctitorii Dumitru Tiron și Elena Leahu au fost răsplătiți de Părintele Mitropolit cu distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni. Totodată, binefăcătorii comunității parohiale au primit distincții de vrednicie.

La final, după ce clericii au săvârșit o slujbă de pomenire pentru credincioșii care au trecut la cele veșnice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage și să țină în permanență legătura cu românii plecați în străinătate, amintind totodată că astăzi Biserica noastră celebrează Duminica migranților români, conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din februarie 2009. (text preluat Doxologia.ro)

Stirea anterioara

Zodiile pășesc într-o lume a armoniei și iubirii odată cu echinocțiul de toamnă. Horoscopul lunii septembrie!

Stirea Urmatoare

Pregătire pentru gestionarea situațiilor de urgență - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.