Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Concurs interjudețean de bătut toaca la Smîrdan - FOTO

Concurs interjudețean de bătut toaca la Smîrdan - FOTO

Adaugat de: Ziare Botosani

În după-amiaza zilei de Duminică, 22 Octombrie 2017, în parohia „Pogorârea Sf. Duh” Smîrdan, din Protopopiatul Darabani, a avut loc Concursul interjudețean de bătut toaca „Răsună toaca la Smîrdan”.

Ajuns la cea de a IV – a ediție, Concursul de bătut toaca a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și s-a desfășurat în prezența Pr. Costică Pînzariu, Protopop al Protopopiatului Darabani și președintele juriului, al Pr. Constantin Muha, Director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, a doamnei profesor de muzică Paula Gavriluță, ca membri ai juriului, și cu implicarea Biroului de cateheză al Protopopiatului Darabani.

Inițiativa Concursului, apărută în urma unei participări la un eveniment similar, precum și mulțumirea adusă de edițiile anterioare, au făcut ca și de această dată, preotul paroh Andrei Silviu Grigore, sprijinit de familie, de oameni de bine și de enoriași, să adune în biserica parohială zeci de copii din parohie și din alte parohii participante, cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, care să-l slăvească pe Dumnezeu prin sunet de toacă.

Evenimentul, desfășurat începând cu orele 16 în biserica parohială, a debutat prin cuvântul de bun venit adresat tuturor participanților și a fost deschis de către domnul Parasca Petru, fostul cântăreț al bisericii, ajuns acum la venerabila vârstă de 94 de ani. Participanții au bătut toaca cu priceperea și măiestria izvorâte din experiența, vârsta sau parohia de origine și, în urma jurizării, evaluați conform vârstei, au fost recompensați pentru prestația lor prin diplome, medalii și premii. Întreaga activitate a culminat printr-o agapă servită tuturor participanților, invitaților, membrilor juriului, preoților și profesorilor prezenți, precum și ostenitorilor Concursului, desfășurată la Centrul social „Sf. Prooroc Daniel”, aflat în incinta complexului parohial.

Concursul s-a bucurat de prezența participanților sosiți din județul Suceava, din parohiile Rotunda și Dumbrăveni, ambele cu o amplă tradiție dar și cu rezultate remarcabile în bătutul toacei, atât la nivel județean, cât și național. Presărate printre evoluțiile copiilor participanți s-au numărat și momente demonstrative de bătut toaca, executate cu măiestrie de Roman Iustinian, câștigătora numeroase premii naționale și internaționale, precum și pricesne creștin-ortodoxe, interpretate de Maria Grigore.

Toaca este o formă de rugăciune adusă lui Dumnezeu, o lucrare care punctează timpul și îndreaptă atenția oamenilor de la cele trecătoare la cele veșnice. De asemenea, ea este o cale pentru ca oamenii să se înalțe spre Dumnezeu și, totodată, să se apropie unii de ceilalți. Toaca este o chemare, adresată tuturor, de la 6 la 94 de ani, care îi face conștienți pe copiii și pe tinerii de astăzi asupra faptului că în lucrurile simple se găsește bucurie multă, pace și o ocazie binecuvântată de a petrece un timp de calitate, ziditor de suflet.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

(Pr. paroh Andrei Silviu Grigore, Prof. Alina Grigore, Pr. Cosmin Constantin Pristavu, responsabil catehizare în Protopopiatul Darabani)

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Alte articole din Botosani