Trimite stirea ta ! [email protected]

ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Primarii de municipii vor salarii mai mari pentru funcționarii din administraţia locală

Primarii de municipii vor salarii mai mari pentru funcționarii din administraţia locală

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Robert Negoiţă, a afirmat că edilii de municipii vor să declare un război împotriva corupţiei din administraţia locală, precizând că pentru a reuşi acest deziderat este nevoie de o salarizare mai bună pentru funcţionarii primăriilor. "Suntem cu toţii interesaţi să reducem corupţia din instituţiile publice, din administraţia locală, şi o măsură de a diminua această corupţie este de a face salarizarea mai decentă. La ora aceasta sunt salarii mici şi nu sunt deloc motivante aceste venituri", a spus Negoiţă, la o conferinţă de presă prilejuită de lucrările Adunării Generale a AMR.

Edilul sectorului 3 a susţinut că este nevoie de o majorare a salariilor, până la aplicarea legii privind salarizarea unică. "Eu insist să avem o ameliorare a veniturilor din perspectiva limitării corupţiei. Să încetăm deprofesionalizarea instituţiilor publice. Profesioniştii nu mai stau să lucreze pe salarii mici, pleacă din instituţiile publice. Personal, primesc rapoarte că avem nevoie de consultanţă pe probleme juridice, economice, tehnice pentru că juriştii, economiştii şi inginerii au plecat din instituţii, neputând accepta acest nivel mic de salarizare. Per total, ne costă mai scump acum cu salarii mici pentru că suntem obligaţi să achiziţionăm servicii de consultanţă", a explicat preşedintele AMR.

El nu a avansat un procent cu care salariile ar trebui să crească, dar a spus că este ''nedrept'' ca un jurist dintr-o primărie să aibă salariul de trei ori mai mic faţă de un altul care lucrează într-un minister. În cadrul discuţiilor, preşedintele executiv al AMR, Ilie Bolojan, a subliniat principalele măsuri care trebuie avute în vedere şi soluţionate pentru ca activitatea din administraţii să se desfăşoare cât mai bine. "Bucureştiul şi aproximativ 10 oraşe mari din România generează o treime din PIB-ul României, iar pentru o dezvoltare a ţării trebuie să se aibă în vedere dezvoltarea marilor oraşe către zonele metropolitane. Este nevoie de creşterea de competenţe a zonelor metropolitane, credem că trebuie să se îmbunătăţească salarizarea funcţionarilor şi primarilor de municipii. Până la apariţia legii salarizării, de care se tot discută, este nevoie să se îmbunătăţească urgent salarizarea primarilor de municipii. Gândiţi-vă că două treimi din fondurile europene pe programele regionale le gestionează aceşti primari şi este nevoie de o flexibilitate a plăţilor către funcţionarii publici pentru ca cei performanţi să fie recompensaţi suplimentar", a mai spus Bolojan.

Pe de altă parte, el a susţinut că se impune un ''ritm alert'' pentru normele de aplicare a legii referitoare la câinii fără stăpân, argumentând că actul normativ a fost suspendat de instanţe, iar primăriile nu mai pot interveni în ridicarea patrupedelor de pe stradă.

O altă problemă adusă în atenţie de Bolojan a fost cea privind stabilirea de norme pentru sancţionarea şoferilor care parchează neregulamentar, blocând traficul şi căile de acces, dar şi importanţa creşterii autonomiei financiare a autorităţilor locale, transferul de bune practici. "Ne propunem să traducem în România exemple de bune practici, astfel încât să avem ghiduri pentru ca administraţia din ţară să fie cât mai performantă", a adăugat Ilie Bolojan. AGERPRES

ZiareBotosani.ro

Administratie: Alte articole din Botosani