ATENŢIE! Mai este o zi până expiră termenul limită pentru renegocierea contractelor de muncă

ATENŢIE! Mai este o zi până expiră termenul limită pentru renegocierea contractelor de muncă

Referitor la negocierea colectivă, Legea dialogului social nr. 62/2011 prevede la art.129 că:

(1) Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi.
(2) Iniţiativa negocierii aparţine angajatorului sau organizaţiei patronale.
(3) Angajatorul sau organizaţia patronală iniţiază negocierea colectivă cu cel puţin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă.
(4) În cazul în care angajatorul sau organizaţia patronală nu iniţiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a organizaţiei sindicale reprezentative sau a reprezentanţilor angajaţilor, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitării.
(5) Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile calendaristice decât prin acordul părţilor.
(6) Contractele colective de muncă pot să prevadă renegocierea periodică a oricăror clauze convenite între părţi.

Negocieri pentru modificarea contractelor prin acte adiţionale

În contextul modificărilor introduse de OUG 79/2017 privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, ce urmează a se aplica de la 1 ianuarie 2018, legiuitorul a venit cu o serie de reguli privind negocierile pentru modificarea contractelor de muncă prin acte adiţionale.

Astfel, pentru punerea în aplicare a OUG nr.79/2017, este obligatorie:
- Iniţierea negocierii colective, în unităţile în care nu există încheiat contract/accord colectiv de muncă (derogare de la art.129, alin.(1))
- Negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare (derogare de la art.129 alin. (3) şi (5)).

În aplicarea acestor prevederi, în unităţile în care nu există sindicat reprezentativ afiliat la o federaţie reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale (după caz) pot participa reprezentanţi ai federaţiei sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii salariaţilor.

În unităţile în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale (după caz), pot participa reprezentanţii salariaţilor împreună cu un reprezentant al unei federaţii reprezentative în sectorul de activitate sau al unei confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, la invitaţia reprezentanţilor salariaţilor.

ATENŢIE! Aceste reguli se aplică în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017. Toţi angajatorii, indiferent de numărul de salariaţi, trebuie să iniţieze negocierile  colective.

Potrivit Legii dialogului social, refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei şi 10.000 lei.

Stirea anterioara

„Să fim buni de Crăciun” activitate de voluntariat la Școala Profesională Specială „Sfântul Stelian” Botoșani - FOTO

Stirea Urmatoare

Moșii de Toamnă 2020. Interdicții și superstiții de Sâmbăta Morților

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.